Két felvidéki, egy dal – Szombaton A DAL színpadán Szekér Gergő és a Hazatérsz

Két felvidéki, egy dal – Szombaton A DAL színpadán Szekér Gergő és a Hazatérsz

Eddig mindig egyedül dolgoztam, fura volt, hogy hirtelen van valaki, aki belebeszél a dalomba. Mondja a Hazatérsz című újdonságról Szekér Gergő énekes, zeneszerző, színész, majd gyorsan hozzáteszi, örül, hogy Varga Viktor dalszövegíró személyében volt kihez tanácsért fordulni. Varga Viktor pedig elárulja, először vett részt ennyire részletesen egy dalszöveg megírásában. Nagyon izgalmas játék volt. Véli a szarvasi Cervinus Teátrum főrendezője.

A közös munka során megszületett a Hazatérsz című dal, amelyet Szekér Gergő ad elő e héten, szombaton este a Duna Tévé A DAL című dalválasztó műsorában.

Viktor szerint Gergő megtalálta azt a lélektani határt a pop és a népi motívumok közt, mely egyszerre simogatja és feltölti a lelket. Gergő állítja, Viktornak sikerült eltalálnia azt a stílust, amiben ő szeret fogalmazni a dalaiban, hogy egyszerre több jelentéssel is bírjon a szöveg, és sokrétű üzenetet hordozzon. A két felvidéki alkotóval beszélgettünk.

 

Egy színházi munka kapcsán kezdődött az együttműködésetek. Viktor, mint a szarvasi Cervinus Teátrum főrendezője kérted fel Gergőt, hogy készítsen animációkat a Twist Olivér című produkcióhoz. Gergő! Mióta foglalkozol animációk készítésével? Hogyan mélyültél el ebben a művészeti ágban?

Gergő: Először sounddesing-al foglalkoztam, ami filmek hangjának, atmoszférájának tervezését jelenti, majd előzetesek vágásával próbálkoztam, és annyira megtetszett a stúdióknak a munkám, hogy felkéréseket kaptam további filmek elkészítésére.

Izgalmas számomra a hangulat megteremtése hanghatásokkal.

Ugyanakkor az animációk gyártása a filmekben, a digitális technika miatt elég nagy platformot kapott. Az új technikának köszönhetően már nemcsak hanghatásokban, hanem digitális képalkotásban is létrehozhatóak új terek és helyszínek, amiknek csak a fantáziánk szabhat határt.

 

Szekér Gergő és Varga Viktor

 

Viktor! Úgy tudom, a Twist Olivér elkészült, de a járványhelyzet miatt még nem mutattátok be. Mikor kerülhet majd a közönség elé?

Viktor: Remélem mihamarabb, mert nagyon furcsa érzés volt tapsrend nélkül befejezni egy musicalt. Bár a színészek egymásnak nagyon jó közönségei voltak, és igazi közösségként segítették egymás munkáját. Nagyon szerethető próbafolyamat volt.

 

Gergő! Hogyan született meg a közös színházi munka során a bizalom, hogy a zenei világodba is beengedd Viktort? Mert ehhez bizonyára sok beszélgetés, véleménycsere és bizalom kellett.

Gergő: Jöttek az ötletei, ami eleinte idegesített, majd be kellett látnom, hogy nem butaság, amit Viktor mond, először csak néhány gondolatot hagytam az ötleteiből. Később egyre több gondolatát tartottam meg, és azon kaptam magam, hogy lassan megíródott a dalszöveg.

Eddig mindig egyedül dolgoztam, fura volt, hogy hirtelen van valaki, aki belebeszél a dalomba. Ugyanakkor jó volt, hogy adott esetben volt kihez tanácsért fordulni.

 

Szekér Gergő

 

Viktor! Miképp született a Hazatérsz szövege? Volt egy határozott elképzelésed? Hordoztad már korábban magadban ezt a történetet?

Viktor: Ez ennél izgalmasabb helyzet volt. A Twist Olivér animációi közben, míg Gergő az instrukcióimat követve gyártotta az előadásunk háttér elemeit és effektjeit, addig én szemtelen módon, olvasgattam a szöveg töredékeit, amit hanyagul a jobb oldali monitoron hagyott. Kérdeztem, hogy ez micsoda. Elmondta, hogy most ezen a dalon dolgozik, a zene már kész, de a szöveggel még van munka. Így történt, hogy elkértem a zenét, ami már kész volt, és miközben dolgoztunk a Twist-animációkon, kérdéseket tettem fel a dallal kapcsolatban Gergőnek, hogy mit szeretne megfogalmazni. És elkezdődött egy izgalmas játék a szavakkal és a ritmusokkal.

Először vettem részt ennyire részletesen egy dalszöveg megírásában, nagyon izgalmas játék volt.

 

Nagy érzelmek szólalnak meg a Hazatérsz című dalban. Egy fiú levelet ír az édesanyjának, amelyben megkérdezi, mi újság otthon. Ám a levélben ott vannak az élet apró titkai is. Több szimbólumot használtok a dalban. Egymást inspiráltátok komponálás közben? Lesz folytatása ennek az együttműködésnek? Akár a szarvasi Cervinus Teátrumban, akár új dalok esetében.

Gergő, Viktor: Lesz.

Viktor: Én nagyon szeretném, ha Gergő írná a Szigorúan tilos tévéjátékának a zenéjét, már ha lesz rá ideje! Mert szeretem Gergő zenei világát,

megtalálta azt a lélektani határt a pop és a népi motívumok közt, mely egyszerre simogatja és feltölti a lelket.

Gergő: Mindenképpen szeretném, ha Viktor beledumálna más dalszövegeimbe is, mint ahogy ennél a dalnál tette.

Mert sikerült eltalálnia azt a stílust, amiben én szeretek fogalmazni a dalaimban, hogy egyszerre több jelentéssel is bír a szöveg, és sokrétű üzenetet hordoz magában. Mindenkit másként szólít meg.

 

 

A dalból kihallani a vágyódást az otthon felé. Gergő! Nemrég nagy utakon járták, Amerikában, Indiában és más helyeken. Gyötört a honvágy?

Gergő: Nem gyötört, hiányoztak a hazaiak. Nagyon sokat fejlődtem és tanultam, amíg kint voltam, izgalmas volt megismerni más kultúrákat. Inkább úgy fogalmaznám meg,

azt éreztem, hogy nekem itthon dolgom van.

 

Viktor! Te Nyárasdon vagy otthon, Szarvason laksz. Gergő Párkányból Budapestre, itthonról, haza jársz. Ez az állapot mennyire jelenik meg mindkettőtök esetében a Hazatérsz-ben?

Viktor: Mindaddig, amíg nem volt pandémia, minden a legtermészetesebb módon ment. Nem okozott gondot hazaugrani, bármikor beültem a kocsiba, és három óra múlva már anyunál ittam a kávémat. De a jelenlegi helyzet alaposan próbára tesz engem. Tavaly március óta először karácsonykor láthattam a családomat a húgomat és a keresztgyerekeimet. Hihetetlen procedúra árán jutottam csak haza, de hazatértem.

Gergő: Néha idegőrlő tud lenni az a negyvenöt kilométer, amikor az ember haza szeretne menni, de a munka miatt nem tudja ezt megtenni, és nem tudok elegendő időt tölteni a nagymamámmal. Öt percekre meg nem jó hazaugrani, mert a visszaúton tör rám a honvágy. Úgy szeretek hazautazni, ha legalább egy napot tudok eltölteni a nagyimmal.

 

Szekér Gergő

 

Nem először látunk február 13-án A Dal színpadán. Két éve a Madár, repülj! című dallal már indultál a dalválogató műsorban, amely – ahogy az idei dalod is – a magyar zene gyönyörűségéből építkezik. 2019-ben voltak táncosok veled a képernyőn. Most is lesznek? Mikorra várható a Hazatérsz videoklipje? Ki rendezi?

Gergő: Igen, szeretem, amikor a tánc a dalaimban párbeszédben van velem és a dallal. Két ellentétes érzelmi világot megtestesítve egészítik ki mindazt a mondanivalót, amit beleszőttem a Hazatérsz-be.

Mivel a színház világából érkezem, ezért számomra nagyon fontos az összművészeti megjelenítés, ahol az egyes elemek kiegészítik és értelmet adnak a produkciónak.

A videóklip előkészületei már zajlanak. Bízom benne, hogy mihamarabb elkezdhetünk forgatni. Kis Péter Balázs fogja rendezni.

 

Viktor! Te hol követed majd a szombat esti élő show-t?

Viktor: Hát pont aznapra lett kiírva a Twist Olivér próbája, így szombaton, a próba után, otthon a tévé előtt izgulok majd magunkért!

 

Szekér Gergő és Varga Viktor

 

Gergő! Énekes, színész, zeneszerző, animátor vagy. Ezek támogatják egymást a személyiségedben? Így a kezedben tudod tartani az egész produkciót. Mindig ragaszkodsz a saját elképzelésedhez?

Gergő: Számomra nagyon nagy biztonságot ad, hogy több mindenhez értek, ezért átlátok bizonyos munkafolyamatokat. Ugyanakkor nagyon fontos a kommunikáció és a vélemények ütköztetése is.

Mindig nyitott szemmel járom a világot. Ha valami megérint, vagy megszólít, abból zene vagy dal lesz, esetleg beleépítem az aktuális filmembe.

 

Mit üzentek A Dal szombati adása előtt otthonról itthonra?

Gergő: Bízom abban, hogy az üzenetünk elér a nézőkhöz.
Viktor: Mi otthon is itthon...
Gergő: ...és itthon is otthon vagyunk.
Viktor: ...bármerre is indulunk el, mindig Hazatérünk!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívuma