Stúdióban a somorjai Varkocs – Jövőre ötéves a zenekar

Stúdióban a somorjai Varkocs – Jövőre ötéves a zenekar

Mozgalmas nyár után nemrég egy pozsonyi stúdióba vonult a somorjai Varkocs zenekar. Három új dalt vesznek fel. Az idén megjelent első albumuk után, már tervezik a másodikat. A részletekről Turtev Eriket faggattuk.

„Egy magyar, egy cseh és egy szlovák dorombos nótát játszunk fel” – avatott be a szlovákiai etnikumok dorombos emlékeit, pajzán népdalokat és saját muzsikáit négy nyelven megszólaltató együttes frontembere. – „A cseh dorombos dal szövegében benne van a doromb szó. Hasonlít az Onnan Felől című számunkhoz. „Cigányok, cigányok, készítsetek nekünk dorombot!” Ez az egyetlen ismert cseh dorombos nóta. A magyar dal, amit felveszünk a pozsonyi Amas stúdióban a Kis kece lányom, amit archív felvételekről is ismerünk, régebben dorombon kísérték ezt a népdalt. A szlovák szám pedig egy terchovai dorombos dal, Jánošíkról, az ismert szlovák betyárról szól” – sorolta a saját bevallásuk szerint ősi huligánzenét játszó Varkocs frontembere.

 

 

 

A dalok stílusa most is, folk punk, huligán folk, amelyben összeér a régi és az új. „Modern ritmusokat használunk ősi pogány magyar és szláv hangszereken” – tette hozzá Turtev Erik.

Az idei nyaruk mozgalmas volt, sokfelé jártak. „Mi képviseltük Szlovákiát a 11. Nemzetközi Dorombos Találkozón és Konferencián Berlinben. A japán dorombművészektől kezdve, Amerika, Kanada legkiválóbb dorombosain keresztül Szingapúri dorombosokig az egész világból voltak ott hangszerkészítő mesterek és zenészek. Nagy megtiszteltetés volt, hogy mi képviselhettük Szlovákiát, a szlovákiai magyar dorombzenét” – fogalmazott Turtev Erik.

 

Varkocs

 

A zenész portálunknak elmondta, még az idén elkezdik második albumuk munkálatait. Első stúdióalbumuk, az idén megjelent Rye Island – Csallóköz négy évig készült. Most új dalokat írnak, ezért kevesebbet koncerteznek.

„Két adventi koncertet adunk Csehországban. Prágában egy dorombfesztiválon, Ostraván pedig a karácsonyi vásárban lépünk fel még az idén” – avatott be.

A Varkocs zenekart itthon legközelebb tavasszal láthatja a közönség. „Ötévesek leszünk jövőre. Jubileumi koncertünket a dunaszerdahelyi NFG Klubban tervezzük. A konkrét dátumról mindenkit időben értesítünk” – árulta el végül Turtev Erik.

 

Varkocs

 

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: Varkocs archívum