Az angyalok már meghozták a karácsonyfát – Maja, Fecó és családjuk ünnepe

Az angyalok már meghozták a karácsonyfát – Maja, Fecó és családjuk ünnepe

Ünnepi fények a felsőpatonyi ház minden zugában, a fenyőfa feldíszítve, egy nagy torta illata lengi be a konyhát. Ilyen Gasparik Maja énekesnő, rádiós, tévés műsorvezető és férje, Gasparik Fecó, zenész, zeneszerző, stúdióvezető, valamint két fiuk, Zalán és Zénó idei karácsonya. Hogy milyen még, arról beszélgettünk.

Ilyenkor karácsony előtt, már ragyog a ház?

Gasparik Maja: Advent első vasárnapjára az angyalkák meghozzák a díszeket. Zalán, aki december 22-én hatéves és a három és fél éves Zénó, akinek aznap van a névnapja, minden évben meglepődnek.

Nagyon várják, hogy mikor hozzák az angyalok a fényeket. Ezáltal nekem is rögtön karácsonyi hangulatom lesz.

 

Fecó! Meddig dolgozol az ünnepek táján?

Gasparik Fecó: Az eddigi években is sokat szoktam dolgozni ebben az időszakban. Számomra októberben kezdődik a karácsony a stúdióban, akkor már megkeresnek karácsonyi zenei alapokkal. Az idei év egy kicsit extrább, mert zenélek a Kobold gyermekzenekarban, és koncertezem a Koppány és a Vadkelet Hősei zenekarral. December 22-én, pénteken volt az idei utolsó Kobold-koncert, másnap este fél tízkor pedig Koppánnyal zenéltünk.

Gasparik Maja: Nekem ez dupla bulit jelent. Mehetek csápolni, a Koboldra a gyerekekkel, Koppányékra pedig gyerekek nélkül. (nevet)

 

Maja és Fecó

 

A Kobold turnézott decemberben.

Gasparik Fecó: Csábon nagyon jó volt a közönség, aranyosak voltak a gyerekek. Megtelt a helyi alapiskola közösségi terme. Sok felnőtt, nagypapa és nagymama énekelte együtt a dalokat a gyerekekkel, a Paff, a bűvös sárkánytól kezdve a Micimackóig. Jó buli volt. A Kobold háromtagú zenekar, három dobos cserélődik. Szintisből csak én vagyok, Balla Igorból is csak egy van. Csábon a szenci Köves Péter dobolt.

Koboldokkal érkezett Csábra a bőkezű Mikulás

 

Hány zenésszel dolgoztál az idén?

Gasparik Fecó: Ha GF Production stúdiómat is számítom, közel ötvennel.

 

Melyik volt a legutóbbi munkád?

A dunaszerdahelyi Haizok Melinda jövőre indítja a gyermekműsorát. CicaLinda lesz. Szeptemberben kezdtük a munkát az új dalokon. A Cicakaland című első dal már megjelent, januárban érkezik a következő.

 

Maja és Fecó

 

Fiaitok miatt megéri megteremteni a karácsonyi csodát. A csillogó gyermekszemnél nincs szebb ajándék.

Gasparik Maja: A felnőttek számára is érdemes karácsonyt csinálni. Éppen most írtam erről adventi gondolatokat a külföldi magyar nők portáljára. A Pátria Rádióban pedig Walt Disney csodás meséinek világáról készítünk adást Tilajcsik Dórával. A gyermekinkkel együtt újra megélem, még jobban átélem, másképp élem meg a karácsonyt. Hétfőn éjjel feldíszítettük a fenyőfát, annyira várták már a fiúk, hogy mikor hozzák az angyalkák a karácsonyfát.

Hajnali fél kettőkor fejeztem be a díszítést, de tudtam megint odafutnak majd. Ezt a futást pedig minden évben levideózom. Hat éve gyűjtöm ezeket a videókat.

 

Nem lehet könnyű kilépni ebből a puha családi vattából a valóságba. Az áruházba, bevásárolni, tolakodni, bosszankodni.

Gasparik Fecó: Ma voltam egy áruházban, akkor kaptak árut a gyümölcsöknél. Szétszedték a mandarinos ládákat, úgy válogatták az emberek, melyik a szebb mandarin. Elég szörnyű volt látni, hogy szinte zombivá váltak.

Gasparik Maja: Ezért sem vágyakozom jó ideje kifelé. Az idén pedig valahogy nyűg az ajándékok beszerzése is. Megelégednék a karácsonyi miliővel,

a Disney-mesékkel, nyolcvanötödször is szeretném megnézi a Holiday-t, Jude Law és Cameron Diaz főszereplésével, a Rossz anyák karácsonya 2 című filmet. Nekem sem esik jól az ajándékbeszerző tortúra, de nem lehet elkerülni, és van stressz az áruházon kívül is. Mindezek ellenére imádom ezt a karácsony előtti időszakot.

 

Arizóna

 

Az Arizóna jó évet zár? 14 év Arizónában volt a turnétok címe.

Gasparik Maja: Nagyon szerettem, az idei turnénak is voltak tanulságai. Most először tudatosan meg akartam lépni valamit, ami úgy érzem, hogy sikerült, ezt szeretném majd tovább építgetni. Jövőre is olyan célokat tűzök ki, amelyeket szeretnék a zenekaron belül, mint énekesnő megugrani.

Gasparik Fecó: Január 17-én leszünk 15 évesek. Nemrég jött egy ötlet, hogy menjünk vissza a múltba, és idézzük fel a régi időket fotókkal, klipekkel, hiszen akik pár éve követnek vagy ismernek bennünket, lehet, hogy nem is tudják, honnan jövünk, mik voltak az első dalok, klipek.

Tavaly lett a hangmérnökünk Strieženec Dávid, az idén új lendületet hozott a zenekarba. Ő most az egyedüli olyan hangmérnökünk, aki nemcsak elvégzi a munkát a koncerten, hanem azokon kívül is foglalkozik a hangzással, feljátssza a koncerteket, otthon még agyal, miképp lehetne színesebb a hangzás. Kikérjük a véleményét az új daloknál. Sokat segít Majának is, hogy komfortosan érezze magát és minél jobban énekeljen.

Gasparik Maja: Úgy vesszük őt, mint rendes tagot. Volt úgy, hogy amikor lebetegedett Gábor, a gitárosunk, Dávid egy próba alatt megtanulta az összes Arizóna dalt, és felállt velünk gitározni. Azt látjuk rajta, hogy számára ez több mint munka. Pedig évekkel ezelőtt el sem tudtuk volna képzelni, hogy együtt fogunk dolgozni. Most pedig, láss csodát, egymást motiváljuk és építjük.

 

Melyik a kedvenc magyar karácsonyi dalotok?

Gasparik Maja: A sajátunk! Az a címe, hogy Kicsit más. A napokban jött ki a Spotify stream szolgáltatáson.

Amúgy pedig a Crystaltól a Kiskarácsony, nagykarácsony. Fecóval néhány éve felénekeltük. És nagy kedvencem a Nox együttestől A tél dala.

 

 

Gasparik Fecó: Évről-évre a huszonhatodik Szürke patás-változatot kell elkészítenem. Az idén felhívták a figyelmemet Tóth Andi és Szabó Ádám Te lettél című duettjére. Most ez a kedvencem.

 

Hogy álltok karácsonyi sütéssel, főzéssel?

Gasparik Maja: Zalán fiam a minap megkérdezte, miért esznek az emberek karácsonykor halat. Elmeséltem neki. Egy kis hatásszünet után határozottan, röviden és tömören közölte, hogy ő karácsonykor müzlit fog enni. Decemberben sok családi ünnepünk van, torta torta hátán sorakozik a konyhában. Lehet, hogy az idén karácsonyra nem is sütök tortát. Ami a karácsonyi menüt illeti, szeretem az egyszerűséget. Tavaly december 23-án egy film castingján jártunk Budapesten. Gyorsan befutottunk egy áruházba, vettünk néhány halrudat és fagyasztott sült krumplit. Mi a modernebb vonalat képviseljük, a mamák pedig a hagyományt hozzák huszonnegyedikén és huszonötödikén. Az anyósom mondta, hogy kapok majd aszalt szilvás töltött husit huszonötödikén. És ez nekem óriási dolog!

 

Maja és Fecó

 

Mit kívántok, a zenekar nevében is, az olvasóknak karácsonyra?

Gasparik Fecó: Mindenkinek békességet, örömöt, boldogságot kívánunk! Próbálja mindenki úgy megélni az ünnepeket, ahogy eltervezte!

Gasparik Maja: Hallgassa mindenki szeretettel a zenei oldalakon a Kicsit más című dalunkat! Azt kívánom továbbá nemcsak magunknak, hanem az összes zenésznek, zenekarnak a jövő évre, hogy ott lehessünk mindannyian minél több hazai fesztiválon! Jó időben, jó helyen és jó közönség előtt.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a család archívuma