Szőgyénből a magyar popszakmába – Süli Tomi három zenekar dobosa

Szőgyénből a magyar popszakmába – Süli Tomi három zenekar dobosa

Blues-zal és rockkal kevert alter, némi poppal fűszerezve a The Pontiac zenekar stílusa. Amerikai életérzés, magyarul. A dobok mögött a Szőgyénből indult Süli Tomi, a komáromi ipari egykori diákja. Egyre többen követik őket, sokak kedvencei már. Hogy érzi magát az áttörés előtt álló zenekarban? Erről is beszélgettünk.

 

Miért a komáromi Ipari Szakközépiskolát, mai nevén Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolát választottad annak idején?

Volt egy zenekarunk Szőgyénben, a Stroke, még alapiskolásként kezdtem dobolni a bandában. A többiek Komáromba kerültek az ipariba és én követtem őket. Egy évfolyammal fölöttem jártak. A mi zenekarunk volt a legmenőbb akkoriban a komáromi középiskolák között. Nagyon jó bulikat sikerült összehoznunk, az énekes gitárosunk a gimibe járt, hárman voltunk zenészek az ipariból. Magyar szövegű saját dalokat énekeltünk.

 

Süli Tomi

 

Milyen volt a komáromi diákélet?

Nagyon élveztem. A suli mögötti kollégiumban laktam, remek osztályba jártam, ott volt a zene, a próbák. A gépészetet kedveltem a legjobban, de szerettem a matekot és a szaktantárgyakat is, bár már akkor tudtam, hogy nem ezt a pályát választom majd.

A zene mindennél jobban érdekelt.

Amikor érettségiztem már nem volt meg a Stroke. Dávid Zoli szőgyéni barátom elhívott a tatai Ankh zenekarba. A Kőbányai Zenei Iskolába felvételiztem, Rékasi Attila, a Subcribe metálzenekar dobosa készített fel, aki Kőbányán végzett. Elsőre nem vettek fel, mert nem ment a szolfézs. Úgy mentem oda, hogy szinte azt sem tudtam, mi az. Magyarországon jobban odafigyelnek a szolmizáció oktatására.

 

Kik voltak a mestereid Kőbányán?

Öt évig voltam az iskola növendéke, különböző tanrendszerváltások miatt. Solti János, az LGT dobosa vitt végig az öt év alatt.

Németh Gáborhoz, a P. Mobil és sok más zenekar dobosához is jártam. Dzsesszt dobolni Sramkó János tanított. Balogh László, Papp Csaba és Szakadáti Mátyás is sokat foglalkoztak velem. Balogh László számos magyar előadó mögött püfölte a bőröket. Nekem elég korán lett három zenekarom. Egyszer-kétszer hívtak máshová is, Markó Ádám például, aki szintén Kőbányán végzett és neves dobos lett megkért, hogy ugorjak be az Useme zenekarba.

 

 

Mikor alakult a The Pontiac?

Három zenekarban játszom. Kiss Peti gitáros iskolatársammal a Blue Cold Jalapeños nevű Red Hot Chili Peppers Tribute Band-ban és a The Pontiacban, azután a Tiansen metálzenekarban is dobolok.

A The Pontiac éppen öt éve, 2017-ben alakult, akkor voltam 23 éves.

Kezdetben angolul énekelt Nagy Barnabás énekesünk. 2019-ben jelent meg első albumunk, az Are You Ready Now? Vagyis a Kész vagy? Szerette a közönség. Amikor jött a covid, Barni elkezdett magyar számokat hallgatni, amik megihlették, és onnantól kezdve magyarul írta a dalokat. Ezek a dalok tavaly novemberben megjelentek a Jöhet velünk bárki című második lemezünkön. 2019-ben megnyertünk a Hangfoglaló Program Induló Előadó Alapprogramját, amelyben Füstös Bálint, a Margaret Island gitárosa volt a mentorunk. Turnéztunk is velük, a covid miatti megszakításokkal, szinte minden évszakban.

 

 

A Yettel Stage projektbe is ők vittek benneteket?

A Yettel kitalálta, hogy felkérnek három ismert zenekart, előadót, hogy hozzanak három kevésbé ismert zenekart, akik nagyszínpadon léphetnek fel, videoklipet forgathatnak. A zenekarunkból Kiss Peti gitáros és Zákányi Benedek basszusgitáros a Balaton mellől származnak, Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője szintén balatoni, azért választottak bennünket. Adtunk egy közös koncertet a Kőröshegyi Levendulásban,

napközben pedig videoklipet forgattunk a Csak a csend van című dalunkhoz. Ebben szerepelnek Vikiék is. Egy limonádéárus bódénál találkozik a két zenekar.

 

Lábas Viki azt nyilatkozta rólatok, hogy már van elég közönségetek, csak még nem kaptatok elég fényt. Azóta már kaptatok azt is?

Igen. Nagyon jó magyar zenekarok előzenekarai vagyunk. A Margaret Island után a Blahalouisiana következett. Velünk megyünk még koncertekre az ősszel, és talán elárulhatom, hogy az Aurevoir zenekarral is lesz néhány bulink az idén.

 

Süli Tomi

 

Csak a csend van című klipeteket 134 ezren látták a hírneves videómegosztó oldalon. Október 8-án Budapesten, a Szabadság téren volt a Yettel Stage 5G koncert, amely online is megtekinthető volt. A Margaret Island, a Punnany Masif, a Kacaj, a Perrin és Majka társaságában léptetek színpadra. Napba ugrok című dalotok szerepel a Beat Rádió TOP 20-as listáján. Beindult a szekér.

Úgy tűnik igen. Van menedzserünk, Bánki Nikoletta, Andrási Ingrid készíti a zenekar fotóit, Tajti Tibold a hangosítónk, Szabó Domokos a turné menedzserünk, Harczi Zsolt és Hévizi Patrik a roadjaink. Nagyszerű csapat.

 

 

Mikor jöttök zenélni tájainkra?

Otthon, Szőgyénben tavaly ősszel felléptünk egy kisebb rendezvényen, de másutt még nem volt koncertünk a Felvidéken. Szívesen megyünk, ha hívtok.

 

Budapesten rendezted be az életedet. Hogy érzed magad az áttörés előtt álló The Pontiac dobosaként?

Azért kezdtem el dobolni, hogy mindig ezt csinálhassam, és ebből éljek.

Van egy csodás barátnőm. Nem messze lakunk Budapesten a dobteremtől, ahol tanítok. Tizenöt növendékem van, de azelőtt zeneiskolában is oktattam. Most a gyermektől a felnőttig tanítok dobolni embereket. A legkisebb növendékem ötéves volt, de járnak hozzám ötvenesek is egy kis lazításra. Kidobolják magukból a napi feszültséget, és mindenki boldog lesz.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Andrási Ingrid