Kanásztánc a Felvidék All Stars új gombaszögi himnuszának alapja – Korpás Rékával a kulisszatitkokról

Kanásztánc a Felvidék All Stars új gombaszögi himnuszának alapja – Korpás Réka szerzővel a kulisszatitkokról

Népdalfeldolgozás mellett döntött Korpás Réka népdalénekes, kobzos, hiszen zenét nem szerzett még, a dalszöveg megírását is azokra bízta, akik jártasabbak az irodalomban. Azt, hogy az idén valóban az ő összeállítása lesz a Gombaszögi Nyári Tábor himnusza, szinte csak a stúdióban hitte el, a klip forgatásán pedig az álma valósult meg a szeme előtt. A folkhimnusz kulisszatitkairól faggattuk.

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

„Még a covid előtt, 2019-ben utaztam Bokor Rékával és a zenéről beszélgettünk. Ennek hatására Réka megkeresett, hogy szerintük jó ötlet, hogy a következő gombaszögi himnusz népzenei lenne, és felkért az összeállítására”

– mesélt portálunknak a Völgylila című dal születésének előzményéről Korpás Réka, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakának negyedéves népi ének és népi citera, koboz, tekerőlant tanár szakos hallgatója, aki a népdal feldolgozása mellett döntött, mivel zeneszerzéssel nem foglalkozott még. Sok dallamot átnézett a felvidéki népzenei adatbázisokban. Egy Felvidék-szerte több helyen is elterjedt kanásztánc típusú dallamot választott, amit Somorján, Kéménden és Jókán is felgyűjtöttek Cickaranyi Baranyi vagy „Itthon van- e a kanász meg a felesége?” kezdettel is, ami egy botolós férfitánc alapdallama.

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

„Dalszöveget még annyira sem írtam, mint zenét, ezért megkértem Horváth Eszter és Kemenczky J. Anikó barátnőimet, segítsenek. Mindketten írnak prózát és verset, Eszti az ELTE bölcsész szakára jár.

Gondoltam, olyanokra bízom a dalszöveget, akik jártasabbak ebben. Akkorra már átvariálgattam az alapdallamot, és mondtam a lányoknak, hogy erre a szótagszámra írjanak szöveget. Megírták, ráillesztettem a zenét. Azután megjelent a koronavírus-járvány, két évig Gombaszögi Nyári Tábor sem volt, csupán egy minimál. Az idén tavasszal megmutattam a dalt Bokor Rékának, akinek elsőre megtetszett” – fejtette ki a folkhimnusz további sorsát.

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Farnbauer Péter komáromi Fambi stúdiójában vették fel a dalt a Pósfa zenekar és neves hazai népdalénekesek részvételével. A Völgylila videoklipjét Komáromban és a Gombaszögön fogatták, Bokor Réka irányításával, Fóti Dávid operatőt közreműködésével. „Komáromban azokkal a szereplőkkel forgattunk, akik nem tudtak Gombaszögre jönni, Korpás Évával, Nagy Csomor Andrissal és Béhr Lacikával. Semleges háttereket kerestünk a természetben.

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Gombaszögön először a szólóénekesek részeit rögzítettük. Écsi Gyöngyi az előző nap Királyhelmecen tartott előadást, majd a forgatás szombatján csatlakozott hozzánk. Másnapra hívtuk a közreműködőket, a facebookon is meghirdettük az eseményt. 120 személy jelezte előre, hogy jönnek, végül nem tudom, hányan lehettünk. Rengetegen voltunk. Az első napon reggel kilenctől este tízig fogattunk, ebédszünettel. Jó sok dolgunk volt.

Amikor azt hittük, hogy már végeztünk, még eszünkbe jutottak dolgok. Tetszett, hogy Fóti Dávid profi munkát végzett, nem elégedett meg a jó felvételekkel, ha azok még jobbak lehetettek. Maximalista, ahogy jómagam és Bokor Réka is azok vagyunk.

Többször felvettünk egy-egy részt, hogy azután a valóban jó felvételekből válogassunk” – sorolta Korpás Réka.

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Hogy milyen érzés számára, hogy ez a sok ember az ő ötletén, összeállításán dolgozott? Azt mondta, az ATEMPO.sk-nak, hogy eleinte el sem hitte, hogy mindez megvalósul. Végig arra gondolt, hogy valamiért majd megáll, és nem folytatódik a folyamat.

„Amikor már a stúdióban voltunk, kezdtem ráébredni, hogy sikerülni fog. Gombaszögön pedig egy álom vált valóra a szemem láttára”

– fogalmazott a népdalénekes, aki szerint manapság már nyitottabbak az emberek a népzenére. A Völgylila című dal nem autentikus népzene, még inkább meghozza azok kedvét, akik addig talán egyáltalán nem hallgattak népzenét. Gombaszög idei táborlakói bizonyára sokszor dúdolják majd a dalt, hiszen az többször hallható lesz, a videoklipje pedig látható lesz a kivetítőkön.

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

És hogy Korpás Réka ott lesz-e az idén a Gombaszögi nyári Táborban?

„Egy-két napra biztosan lemegyek bulizni. Azon a héten fellépésem lesz nagynéném, Korpás Éva népdalénekes Szívharang című produkciójával a Kiscsőszi Pajtafesztiválon. Unokatestvérem, Lakatos Lili Nagy Csomor András Bandájával lép majd fel Gombaszögön, és egy csomó formáció megy oda koncertezni, amely szerepel a Völgylila klipjében. Gombaszög előtt következik még életem nagy napja. Július másodikán lesz az esküvőm Komáromban” – avatott be a Völgylila folkhimnusz összeállítója.

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter, Nászaly Gábor