OTT VOLTUNK: Jubilált a Juniális a Vadkerti-Zsapka-Sipos trióval

OTT VOLTUNK: Jubilált a Juniális a Vadkerti-Zsapka-Sipos trióval

A nagykürtösi járási dal- és táncünnepélyként induló, mára már Juniális néven futó járási kulturális ünnepély 50. évfordulójához érkezett. A jeles jubileumhoz kapcsolódik, hogy 40-ik alakalommal került megrendezésre Nagycsalomján, melyet Pásztor Roman polgármester is kiemelt megnyitójában.

A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya szervezésében zajló eseményen hagyományosan a járás és a régió hagyományőrzői, énekesei, táncosai léptek fel. Elsőként az ITEFESZT tehetségkutató legjobbjai kaptak lehetőséget, akiket az Érsekvadkerti Népdalkör követett.

 

Szeder Kórus

 

Egymást váltották a járás Csemadok szervezetei mellett működő csoportok. Felléptek Inámból, Ipolynagyfaluról, Ipolynyékről, Apátújfaluból, Ipolybalogról, Ipolyszécsénykéről, Nagycsalomjáról, Bussáról. Első alkalommal mutatkozott be a csábi Szeder Kórus is, valamint a népszerű Lukanényei Citerazenekar sem maradhatott ki.

 

Lukanényei Citerazenekar

 

Vendégként a Garam Menti Néptáncegyüttes fiatal és idősebb táncosai is szórakoztatták a közönséget.

 

Garam Menti Néptáncegyüttes

 

Az 50. Juniálist a Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid alkotta trió nagyszerű koncertje zárta, akik versfeldolgozásokat, Kormorán dalokat és igazi örökzöldeket hoztak el Nagycsalomjára.

Öröm volt látni, hogy van utánpótlás a hagyományőrzés terén is a nagykürtösi járásban. Ez is mutatja, hogy az idén 70 éves Csemadok milyen fontos szerepet játszik kultúránk, hagyományaink megőrzésében, továbbadásában. További sok-sok évet kívánunk még a Juniálisnak.

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin