A Háromlábú Pónitól a Bajkeverőkig – Nemzetközi felhozatal a komáromi RESET fesztiválon (+FOTÓK)

Gyanítom, nem a véletlen műve volt, hogy a dalszerzők napján és annak előestéjén szervezték a RESET mini fesztiválját a Gorlo Volka zenekar tagjai Komáromban, a RÉV Magyar Kultúra Házában. A dalszerzők napja zenék alkotóira hívja fel a figyelmet minden év október 8-án. Izgalmas két este volt, éjfél előtt nem vetettek véget a zenének. A Háromlábú Póni átfutott a Royko Passage-on, azután egészen Pusztaszerig jutott, sőt azon is túlontool, és meg sem állt a vajdasági Bajkeverőkig. De kezdjük az elején!

 

Three Legged Pony - RESET 2022

 

Tatáról érkezett az október 7-én kezdődött RESET első fellépője, a Three Legged Pony, vagyis a Háromlábú Póni. Ötletes öntapadós matricájuk grafikáján, amit Sinkovits Szabina énekesnő rajzolt, ott van a negyedik láb helye, egy apró piros pont. 2018-ban indultak Sunami néven.

„Azért váltottunk nevet, mert rengeteg Sunami volt a Spotify-on, és akkor éppen hárman voltunk, meg úgy tűnt, nem is leszünk többen, hiszen borzasztóan nagy hiány van dobosból a környékünkön. A háromlábú póniló egy állat, ami majdnem működik. Próbáltuk a negyedik lábát géppel kipótolni, így lett egy elektronikus alap, amelyben volt dob is. A basszus a mai napig ott van. Budavári Tamás gitáros Mázsár Imre billentyűssel írják a basszustémákat. Azután jött Csimár Csabi dobos, de a név maradt” – magyarázta Szabina, majd előadták a lelkeket átmosó melankolikus trip hop dalaikat.

Sőt! Dalpremiert is tartottak. Utolsó számként előadták Tyler, a szabadnapos halál című szerzeményüket. Hogy mi közük még az öntapadós matricákhoz? Hamarosan kiderül a velük készült interjúnkból.

 

Royko Passage - RESET 2022

 

„Öt év elteltével most először zenélünk először újra” – mondta első számuk után Strieženec Dávid gitáros a pozsonyi–dunaszerdahelyi Royko Passage alternatív brit rockot nyomó trió gitárosa. Testvére, Matyi, az énekes basszusgitáros és Matrka Simon dobos pedig sűrűn bólogattak.

Látszott, mindhárman élvezik ismét a színpadot. Hogy mit csináltak öt évig? „Gyermeket neveltünk”

– mondta Simon – „Amikor kiléptem a zenekarból, született egy kisfiam. Tíz évig nem voltam a bandában, Szeiff Attila, a Szuperzöld dobosa helyettesített. Nagyon hiányzott a zene, de így jött ki a lépés”. A visszatérés további részletei a srácokkal készített interjúnkban olvashatók, amit nemsokára közlünk.

 

Pusztaszer - RESET 2022

 

Számos magyar slágert hozott a RÉV színpadára, kissé más köntösben a komáromi Selye János Gimnázium Pusztaszer zenekara.

„Rockosabbra vettük a figurát, és négyen jöttünk, a billentyűs most otthon maradt. Klubkoncerten ez inkább menő felállás.

Ám ígérjük, október 26-án, szerdán este a gimibálban már bemutatkozik a közönségnek Lebocz Zsombor, az új billentyűs” – fogalmazta meg Szabó Emma énekesnő, Hevesi Dániel gitáros és Kalmár Endre Félix basszusgitáros nevében is Bernáth Bence dobos a koncert előtt az öltözőben.

 

túlontool - RESET 2022

 

Hatalmas bulit csapott a színpadon Gőgh Ákos dobos, Gőgh Bence gitáros, énekes, Marosi Róbert énekes, rapper és Tóth Csaba basszusgitáros, azaz a gútai túlontool, amely a modern metált vegyíti a rap-rockkal. Marosi Róbert frontember új lapot nyitott az életében.

„Éreztem, hogy változás kell. Egyszerűen kívánta a szervezetem, mert azt láttam, hogy a körülöttem lévő világ nem akar befogadni, ezért elengedtem azt. ››Töröltem magam‹‹ minden közösségi oldalról. Munkahelyet váltottam, naponta sokkal több a szabadidőm, és valamennyi hétvégém szabad.

Megint van időm az analóg, 35 milliméteres filmre történő fotózásra, jut energiám dalokat írni. Elkezdtem stúdióba járni, mint Szószátyár. Érzem, hogy fellendülőben a túlontool, Oda is sokkal több időt tudok szánni. Minden működni kezdett. Szabó Ádám Gilával rögzítettük a stúdiójában az Égig szálló című új dalomat. És lesznek még újabb Szószátyár-dalok. A túlontool friss dala, az Ölel a semmi is hamarosan érkezik” – nyilatkozta az új, optimista Marosi Róbert.

 

Sin Seekas - RESET 2022

 

Balkáni ska, és reggae zárta a RESET kétnapos műsorát, a Sin Seekas, vagyis a Bajkeverők, Sóti Juli énekesnő, Bauer Stevo trombitás, Bíró Máté helyettesítő basszusgitáros, Dienes Ákos dobos és Pintér Tamás gitáros énekes zenekara előadásában. Profi koncertjük a budapesti SZIGET fesztiválon is megállná a helyét, ahol nem mellesleg már jártak, és visszatérő vendégei a Vajdaság nagy nyári fesztiváljának, az Oromon pergő Malomfesztiválnak.

„A Kőbányai Zenei Stúdióban végeztünk Dienes Ákos dobossal. Akkor alapítottam a zenekart, amikor hazamentem Zentára. Egy ajvárfőzésen találtuk ki Rebb Andreával. Azután rengeteg váltáson ment keresztül a csapat, így alakult ki a mai felállás.

Crossover ska, funky, reggae, most már egy kicsi metál is, egyre szélesebb a skála. Nem igazán kötjük meg magunkat, mert nem kell annyira rádióbarát vonalon mozognunk, így sincs, úgy sincs sok esélyünk” – nevetett Sóti Juli, amikor az asztalukhoz telepedtem.

Hogy miről meséltek még, kiderül majd a portálunknak adott exkluzív interjúból.

 

Szabó Gábor és Marosi Róbert - RESET 2022

 

Nagy köszönet illeti Szabó Gábort, a RESET fesztivál koordinátorát, a Gorlo Volka zenekar basszusgitárosát a szervezésért és az izgalmas programért, amelyre több hazai magyar zenész is kíváncsi volt.

Láttuk Recska Romant, az Estendøn szólógitárosát, Csiba (csibusz) Gábort, a gomoly gitáros énekesét, Szitási Zsolt gitárost, Kovács Koppány szólóprojektjének a zenészét és másokat. A kiváló hang és a profi fény Roderik (Pszycho) Dolezsa szaktudását, igényességét és profizmusát mutatta.

 

reset2022-komarom-001
reset2022-komarom-002
reset2022-komarom-003
reset2022-komarom-004
reset2022-komarom-005
reset2022-komarom-006
reset2022-komarom-007
reset2022-komarom-008
reset2022-komarom-009
reset2022-komarom-010
reset2022-komarom-011
reset2022-komarom-012
reset2022-komarom-013
reset2022-komarom-014
reset2022-komarom-015
reset2022-komarom-016
reset2022-komarom-017
reset2022-komarom-018
reset2022-komarom-019
reset2022-komarom-020
reset2022-komarom-021
reset2022-komarom-022

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző