Már javában zajlik az Alternatíva független színházi szemle

Vasárnap este a 2020 februárjában elhunyt Soóky László Meg a Sátán, meg én című monodrámájával vette kezdetét az Alternatíva fesztivál.

Alternatíva – független felvidéki színházi szemle Komáromban (részletes program)

A történet főszereplője a Költő, aki egy kocsmaasztal mellett szövetséget köt az ördöggel. A Sátán szinte politikusi eszköztárral manipulálva irányít, a Költő öntudatlan félálomban követi vagy szenvedi el az eseményeket. A Sátán ugyanakkor nem egy démoni alak, aki fölötte áll az univerzum törvényeinek. Emberi vágyak és ösztönök megtestesítője, a szabadság hírnöke, aki manipulációjával, játékával felerősíti az emberi társadalom árnyait; egy züllött, cinikus filozófus – legnagyobb eszköze a tisztánlátás, a romlást az ember saját maga idézi elő. A Költő meg a Sátán végignyargalnak a középkoron és Európán, felbukkannak a Shakespeare-kori Angliában, Pannóniában Mátyás király bolondjaként, késve bár, de befutnak a niceai zsinatra, kis kitérőt tesznek az Úristen rezidenciájára is. Isten és a Sátán kapcsolata Soóky olvasatában olyan, mint a nagypolitika: a jót és rosszat megtestesítő, a világot irányító két pólus valójában szövetségese egymásnak. Találkozásuk cinikus összekacsintás. A Meg a Sátán, meg én Harsányi Attila előadásában volt látható.

 

Alternatíva

 

Hétfőn a Selye János Gimnázium diákjai a Klamm háborúja című tantermi előadást láthatták Fandl Ferenc előadásában. Kai Hensel monodrámája egy paranoiás pedagógus megőrülésén keresztül, szélsőséges pedagógiai szituációk szinte minden lehetséges alapproblémáját körbejárva írja le egy tanár és egy osztály különös háborújának történetét. Egy osztály tanulói levélben tudatják tanárukkal, hogy felelősnek tartják öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért. Klamm tanár önkéntelenül is felveszi a harcot, megpróbál szembeszállni a teljes ellenállással, és normális hétköznapi keretek közé visszaterelve a történéseket tovább tanítani, ám lassan ráébred, hogy ez már nem lehetséges.

 

Fandl Ferenc

 

Hétfő délután Függetlenek függő helyzetei címmel az alternatív színházak helyzetéről folyt kerekasztal-beszélgetésa Révben, 18 órától ugyanitt

a pozsonyi Színművészeti Egyetem magyar hallgatóinak felolvasó-színházi előadása várta közönséget: a Túlélő-szindróma kortárs ukrán drámákat szólaltatott meg.

Estére Izsára települt ki az Alternatíva, a helyi művelődési házban Soóky László Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínházi előadását tekinthették meg az érdeklődők Lajos András előadásában.

Ma egy újabb ősbemutatóra várja a közönséget és a sajtó képviselőit az Alternatíva fesztivál: a Száz Pál Fűje sarjad mezőknek című regényéből született színpadi adaptáció 19 órától látható a Komáromi Jókai Színházban a Csavar Színház produkciójában.

A Csavar Színház premierje - Alternatíva (független felvidéki színházi szemle) Komáromban

ATEMPO.sk
Fotó: Komáromi Jókai Színház