OTT JÁRTUNK: Csáky Páltól új színdarabot kapott – így köszöntötték a 80 éves Boráros Imrét (FOTÓK)

Ha Boráros Imre Kossuth-díjas színművész csak egy nappal később, azaz február 29-én születik, ma csak 20 éves lenne – köszöntötte a közönséget, a kulturális és közélet színe-javát március első szombatján, a 2013-ban indult Boráros Imre Színház nevében Tarics Péter, a születésnapi ünnepség szerkesztője és műsorvezetője.

Klemen Terézia, a Lehár PT elnöke egy tortával, Lakatos Rák Viktória egy lengyel dallal, Csáky Pál egy új színdarabbal lepte meg az ünnepeltet. Boráros Imre színészi, emberi nagyságát méltatták a szónokok, kiemelve mennyire fontos a művész számára a magyarság sorsa.

 

Boráros Imre

 

Egy színművész kedvéért telt meg a komáromi Tiszti pavilon díszterme azon az esős szombat délutánon. Ezúttal nem bújt jelmezbe Boráros Imre. Nem volt Tarpataki báró vagy La Mancha lovagja, Lucifer sem a Tragédiából. Nem volt Esterházy, Mindszenty, de még Dózsa sem, akinek kétszer ült tüzes trónjára. Civilben érkezett, elegáns, mint mindig. Mégis többször vastapsot kapott.

Megható volt, ahogy kezet szorítottak a tavaly 80. születésnapját ünnepelt Dráfi Mátyással, a két Kossuth-díjas színművész parolája volt ez. Vagy egy másik pillanat, ahogy Kövesdi Szabó Mária, a Tóték egykori Ágikája, Petőfi Sándor Színészdalával köszöntötte Örkény István Őrnagyát, vagy amint Mák Ildikó gratulált sokszoros színpadi partnerének, vagy a bordal, amit a Jászai Mari-díjas Horányi László színművész egy pohár borral a kezében szavalt a mikrofon mögött.

 

Boráros Imre

 

Párja, Petrécs Anna színművésznő és fiuk, Boráros Henrik, a Prágában élő, Cseh Oroszlán-díjas látványtervező társaságában az első sorból nézte köszöntőit, azután a szerepeit felvonultató képes összeállítást a színész.

„Boráros Imre kivételes színművész” – fogalmazott beszédében Keszegh Béla polgármester. „A Szózat költője Boráros Imrét példaként állítaná a magyarság elé” – írta levelében Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere. „Az előttünk járó nemzedék tagjai fáklyaként világítanak és mutatják az utat” – beszélt Balogh Csaba magyar nagykövet. „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet. Boráros Imre megtette” – állt Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelében. És órákon át hangzottak el hasonló szép szavak.

 

Boráros Imre

 

Császár Angela színművésznő a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata nevében gratulált. Lakatos Róbert brácsaművész saját szerzeményét játszotta, majd Hanusz Zoltán és Farkas Róbert zenésztársaival széki muzsikát adtak elő, miközben dalra fakadt. Lakatos Rák Viktória egy lengyel dalt énekelt a Varsói melódia című előadásból, Reményik-verset szavalt a Jászai Mari-díjas Pataki András rendező, dramaturg, kulturális menedzser.

Végül Csáky Pál, a jó barát, a drámaíró bejelentette, Boráros Imre Nap lesz ősszel, a Pozsonyi Kulturális Napokon, ahol a Boráros Imre Színház bemutatja majd a színművész születésnapjára hozott, februárban írt „Az élet egy gyönyörű zenés álom” című új darabját.

 

Boráros Imre

 

Boráros Imre Seress Rezső Csak átutazó vagyok itt a földön című dalával köszönte meg a felé kinyilvánított tiszteletet és szeretetet.

A Komáromi Jókai Színház igazgatósága és társulata, március 6-án, szerdán 15 órakor köszönti majd Kossuth-díjas örökös tagját.

 

bori-01
bori-02
bori-03
bori-04
bori-05
bori-06
bori-07
bori-08
bori-09
bori-10
bori-11
bori-12
bori-13
bori-14
bori-15
bori-16
bori-17

 

Szöveg és fotó: Bárány János, ATEMPO.sk