OTT JÁRTUNK: Merénylet Faragó András színművész ellen? (FOTÓK)

A gazdag életművel és regényes életúttal büszkélkedhető Illés György Óbudán élő író, újságíró, rádiós 34. kötete, az Életjáték, nem kapható könyvesboltban. Szerzőtársával, Lakatos Andrással tavaly nyáron „merényletet” követtek el a jövő héten hatvanadik születésnapját ünneplő Faragó András színművész ellen. Írtak róla egy könyvet.

A 176 oldalas mű premierje tavaly decemberben a Budapesti Operettszínházban volt. Március 6-án, szerdán mindkét Komáromba ellátogatott a szerző és a színész. Elkísérte őket Hernádi János, a kötet kiadója. A beszélgetéseket pedig úgy a révkomáromi Kossuth téri nyugdíjas klubban, mint a dél-komáromi Jókai Mór Városi Könyvtárban, Klemen Tetrézia kultúraszervező, író, dramaturg, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke vezette.

 

Faragó András

 

„Igen, ez egy merénylet volt” – erősítette meg Illés György író – „Lakatos András barátom, aki a művész úr barátja is, azt mondta, írjunk könyvet erről az érdekes, izgalmas, emberről, aki egyben tehetséges és vonzó egyéniség is. Annak idején, diákkorában inkább megbukott Orosházán, mert már előadásokban szerepelt a Békés Megyei Jókai Színházban” – sorolta a szerző, akinek édesapja, Illés Lajos, az Új Írás alapító szerkesztője volt, és most ő is rendszeresen publikál ebben a lapban.

Faragó András bólogatott, majd a nézőtér felé fordulva megjegyezte. „És még mennyi mindent nem tudsz” – vetette közbe a Valami Amerika sztárja, a TV2 Séf csatorna férfihangja és például a Madagaszkár pingvinjeiből Maurice meg a Szézám utcai Sütiszörny magyar hangja.

 

Faragó András

 

Elhangzott, az Életjáték három részből álló könyv. Az első része egy nagyinterjú alapján íródott. A második részben Pleskonics András, azaz Dr. Rock, R. Kárpáti Péter színész, újságíró, forgatókönyvíró, Teremi Trixi színművésznő, Halasi Imre rendező, Faragó Fanny hadnagy, Faragó András lánya, Kiss Ernő színművész, Tóth János jegyző, Kállay Bori színművésznő, Vadász Zsolt színész, opera- és operetténekes, Kalocsai Zsuzsa operett primadonna, Fehér Károly egyetemi tanár, Kosztola Tibor szinkronrendező, Oszvald Marika operetténekes, Gálvölgyi János színművész, Szinetár Miklós rendező vallanak a Topy-jelenségről, ahogy Faragó Andrást a szakmában ismerik. Az Életjáték harmadik részében a művész kedvenc fotói tekinthetőek meg.

 

Faragó András

 

Faragó András Feleki Kamillt is megidézte a Csárdáskirálynő című nagyoperett Hajmási Péter, Hajmási Pál című slágerének előadásában, majd a Hegedűs a háztetőn című musical bordalát is elénekelte.

Illés György és Faragó András egymás kezébe adták a könyvet, úgy dedikálták azt a sorban álló érdeklődőknek.

 

Faragó András

 

A Duna túloldalán, „Csak egy kis operett” címmel vitrinkiállítást nyitottak a jeles vendég tiszteletére a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Előbb a színművésszel, majd az íróval készített riportot a helyi televízió. Pár percig mi is faggattuk Faragó Andrást. A hely szelleme okán, hogy érezte magát a Jókai Mór novellája alapján készült „Melyiket a kilenc közül?” című előadás szereplőjeként a Fővárosi Nagycirkuszban?

„Fantasztikusan! Nagyon érdekes volt a cirkusz világa és az, ahogy azt a produkciót összehozta Fekete Péter főigazgató, rendező” – csillogott a színművész szeme. Ha már könyvtárban vagyunk: olvas? Szegeztük neki a kérdést. „Természetesen. Rengeteget olvasok, hiszen a szövegkönyvek olvasása a szakmámmal jár” – nevette el magát. „Érdekelnek a történelmi témájú regények és sok minden más, de néha lelkiismeret-furdalásom van, hogy itt olvasok, amikor dolgozhatnék is”

 

Faragó András

 

– tette hozzá, és mobiltelefonján mutatta, hova, mibe várják. Nyolc színházban szerepel, drámai szerepekben is láthatja a közönség. A napokban Sprió György Szappanopera című egyfelvonásos vitadrámájában – amelynek Németh Kristóf a rendezője és a producere – a Szomszéd szerepét alakította.

És végül egy kis operett – jeleztük – ha már itt van ez a vitrinkiállítás.

„Operett is van, természetesen. A Mágnás Miskában négy helyen, négy rendezésben, három figurát, Korláthy grófot, Récsey Pixit és Récsey Mixi grófot játszom. Bizony át kell néznem az éppen aktuális szerepet, mielőtt színpadra lépek” – zárta rövidre a március 16-án, szombaton 60. születésnapját ünneplő Faragó András színművész, aki azután a könyvtárban is énekelt a Csárdáskirálynőből. Japánul.

 

farago-komarom2024-001
farago-komarom2024-002
farago-komarom2024-003
farago-komarom2024-004
farago-komarom2024-005
farago-komarom2024-006
farago-komarom2024-007
farago-komarom2024-008
farago-komarom2024-009
farago-komarom2024-010
farago-komarom2024-011
farago-komarom2024-012
farago-komarom2024-013
farago-komarom2024-014

 

Szöveg és fotó: Bárány János, ATEMPO.sk