Aki énekel, kétszeresen imádkozik – Megjelent Méry Rebeka új kislemeze, a Világolj (PREMIER)

Két számot tartalmaz a Somorjáról indult Méry Rebeka új könnyűzenei projektje, a Világolj. A kísérleti jellegű zenét a koronavírus járvány idején, házi stúdiójában rögzítette az énekesnő.

„Egyfajta DIY projektnek indult az elején, amit végül a Standing Waves Stúdióban rögzítettünk és véglegesítettünk, Fehér Viktor és Sohajda Péter közreműködésével“ – sorolja a Felvidékről származó előadó.

Álomszerűen sejtelmes hangzás – Megjelent Méry Rebeka első dala, a Messzire (VIDEÓ)

A kislemez címadó dala, a Világolj egy népdalátdolgozás. „Pontosabban zoborvidéki szentivánéji rítusénekek, amelyeket régen a tűz körül a szentivánéji éjszakában énekelt a Nyitra környéki magyarság, ahonnan édesanyám is származik“

– fejti ki az énekesnő, hozzátéve, hogy ezek a népdalok dallamukban is különleges archaikus rétegét képezik népdalkincsünknek, és kifejezett kedvencei közé tartoznak.

 

 

„A többszólamú énekhangzással és szólamokkal, illetve a citera keleties, szitár hangzásával törekedtem egyfajta saját hangulatú rítuséneket, ha úgy tetszik, varázséneket alkotni belőle“ – vallja Méry Rebeka.

A kislemez másik dala az Ima címet kapta. Ebben a citera alap hozza a hangulatot, azonban egy mélyebb, szakrálisabb, másfajta varázszenei elképzelés alapján született az énekesnőben a dal.

 

 

„A szövege közkedvelt, közismertebb népdalszöveg részletek, míg a dallam egy archaikus népdal dallamának továbbdúdolása, továbbgondolása. Mivel a folklórból merített eredeti dallam és a szövegek is szakrális vonatkozásúak, ezért kapta az Ima címet, hiszen ahogy a Szent Ágostonnak tulajdonított idézet is mondja: ››aki énekel, kétszeresen imádkozik‹‹” – avat be Méry Rebeka énekesnő.

BÁJ, ATEMPO.sk