A visegrádi négyek zenei örökségét ünneplik a Virtuózok újévi koncertjén – a felvidéki Kristóf Réka is fellép

A visegrádi négyek zenei örökségét ünneplik a Virtuózok újévi koncertjén – a felvidéki Kristóf Réka is fellép

A visegrádi négyek zenei örökségét ünneplik a Virtuózok újévi koncertjén a Zeneakadémián, a hangversenyt január elsején élőben közvetíti a közmédia.

A koncerten először lép együtt színpadra a klasszikus zenei tehetségkutató eddigi három évadának fődíjasa: a felvidéki Kristóf Réka, Kökény Tamás és Lugosi Dániel Ali. Fellép a koncerten a lengyel szaxofonos, Lukasz Dyczko, a fiatal zenészek eurovíziós versenyének első helyezettje és a cseh zongoraművész Jan Vojtek, aki a Zeneakadémia hallgatója.

A hangverseny sztárvendége Miklósa Erika és Horti Lilla operaénekes, valamint Kelemen Barnabás hegedűművész lesz. A zenei kísértet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja Kovács János vezényletével.

A harmadik alkalommal megrendezett Virtuózok újévi koncertet a Bartók Rádió és a Duna televízió élőben közvetíti január elsején este 19.30-tól.

A hangversenyen a visegrádi országok legnagyobb zeneszerzőinek, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Antonín Dvorak, Fréderic Chopin és Henryk Wieniawski művei fognak felcsendülni. Emellett kifejezetten erre az alkalomra írt a négy ország zenei kollázsaként is értelmezhető művet Pejtsik Péter, de hallható lesz Kovács Béla Hommage á Kodály című darabja is, amelynek zenekari átiratát a kortárs szerző a Virtuózok újévi koncertjére készítette el.

ATEMPO.sk / MTI