Megjelent a MuseScore kottaszerkesztő új verziója

MuseScore

Aki foglalkozik zeneszerzéssel, előbb vagy utóbb találkozik azzal az igénnyel, hogy a művét kottába öntse. Elsősorban azért, hogy a zenekari darab, kórusmű vagy épp egy dal életre kellhessen előadók által.

Ma már a kottaszerkesztés lényegesen könnyebb folyamat, mint pár évtizede volt az erre specializálódott szoftvereknek köszönhetően.

Ezek közül az egyik legközkedveltebb ingyenesen elérhető, keresztplatformos (Windows, Mac és Linux alatt is használható) kottaszerkesztő program a MuseScore, melynek közel egy év fejlesztés után megjelent a 2.2-es verziója.

 

MuseScore

 

MuseScore 2.2 letöltése

 

A programban elkészült kották mobil eszközökön is használhatóak, hisz Android és iOS rendszerre is elérhető az ehhez szükséges applikáció.

 

A fejlesztők a kettes verzió mellett már javában dolgoznak a MuseScore 3-on is és azt ígérik, hogy egy okosabb, gyorsabb és könnyebben használható applikáció lát majd napvilágot.

 

A 2008-ban létrehozott musescore.org a kottaíró program köré épült közösségnek az otthona, ahol az ingyenes szoftveren kívül kész kották is elérhetőek. Mára már egyre inkább ismert és bevált eszköz a MuseScore a zenei oktatásban is az egész világon. Így ajánlott a tanároknak is kipróbálni, hogy alternatívát tudjanak kínálni a diákoknak.

A MuseScore eddigi sikere mindazoknak köszönhető, akik hozzájárultak valamivel a létrejöttéhez és azoknak, akik terjesztették a barátaik és ismerőseik körében. Tedd meg ezt te is!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk