Már javában tart a 33. nemzetközi muzsikustábor Balassagyarmaton

A 33. nemzetközi muzsikustábor, verseny és művészeti fesztivál szombaton vette kezdetét Balassagyarmaton; a Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok.

Ember Csaba, a program szervezője és művészeti vezetője, a Balassagyarmati Dalegylet elnök-karnagya elmondta: a Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató tanul a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában zajló táborban öt szakon.

A muzsikustábor tanárai a Kossuth-díjas Matuz István és Kanyó András (fuvola), a Liszt-díjas Klenyán Csaba (klarinét), Banda Ádám (hegedű), a Skóciából érkező Fenyő Gusztáv, a Liszt-díjas Eckhardt Gábor, Kiss Péter (zongora). Korrepetitor Csilag Péter, Soós Orsolya, Kósa József és Perneczky Zsolt, a kórus szakot Ember Csaba vezeti.

Még négy hangversenyre várják az érdeklődőket a művészeti iskolában. Koncertet ad július 26-án tanítványaival, és a zongorán közreműködő Csillag Péterrel Matuz István, majd július 30-án lesz a tanárok és diákok záró koncertje. Előtte július 25-én és 27-én a hallgatók adnak koncertet.

Két másik helyszínen is bemutatkozik a muzsikustábor. Július 28-án a hallgatók adnak koncertet Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban, 29-én pedig gálaestnek ad helyet a volt vármegyeháza.

A gálán közreműködnek a muzsikustábor tanárai, köztük a Nógrád megyei kötődésű Banda Ádám és Kiss Péter, valamint a versenygyőztes hallgatók, köztük a balassagyarmati születésű Magyar Valentin. Fellép még a Balassagyarmati Dalegylet, az Érsekvadkerti Pedagóguskórus és a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar egyesített kórusa, orgonál Unterwéger Zsolt, szólót énekel a felvidéki Híves Boglárka és Kósa Bernadett.

ATEMPO.sk / MTI