Tizenegy új darab debütál a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban

Tizenegy új darab debütál a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban

Meghirdette új, 2020/2021-es évadát a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház: a teátrum lezárta a márciusban félbeszakadt évadot, június másodikától elkezdi az érintett bérletek és szólójegyek kompenzációját, illetve a szeptemberben kezdődő előadás-sorozatok bérleteinek értékesítését, az ilyenkor szokásos bérlethosszabbítást.

A színház 21 fős állandó társulattal vág neki az ősznek, hat premiert bérletben, egyet szólóelőadásként mutat be,

vendégművészként Gálvölgyi János, Szabó Erika, Mészáros András, Schlanger András, Bacsa Ildikó, Kátai Kinga, Ágoston Péter és Tarpai Viktória csatlakozik az új darabokhoz.

A premiereket Bakos-Kiss Gábor, Kis Domonkos Márk, Őze Áron, Olt Tamás, Blaskó Balázs és Susán Ferenc rendezi, a díszletek Pallós Nelli munkái lesznek. A Zenthe Szalonban folytatódnak a felolvasószínházi estek, a Teátrum Kávéház és a Kedvenc Színészeink-sorozat is. Öt felnőtt bérlet mellett további hét sorozat indul a diák és ifjúsági korosztálynak.

 

Zenthe Ferenc Színház

 

Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója azzal kezdte évadbemutató tájékoztatóját: a teátrum a 2019/2020-as évadot lezártnak tekinti. A bérlettulajdonosok személyre szóló, hivatalos tájékoztatást kaptak a döntésről, valamint az elmaradt előadások után járó kompenzációs kupon felhasználásának folyamatáról. A szólójegyek esetében három előadásnál a megváltott jegyek érvényesek lesznek egy későbbi időpontra, az elmaradó előadások jegyei pedig becserélhetők 2020. december 31-ig. A színház az óvodás, általános és középiskolás nézőit is kárpótolja.

Tarnócziné Máté Melinda, Salgótarján önkormányzatának kulturális főtanácsosa elmondta: a kulturális államtitkárság és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata is aláírta már azt a három évre szóló megállapodást, amely stabil gazdasági hátteret biztosít a színház pénzügyi hátteréhez. Az állam és az önkormányzat egyaránt közel százmillió forinttal járul hozzá a teátrum működéséhez, amelyen felül az állam különböző pályázatok útján is támogatja a Zenthe Ferenc Színházat.

Simon Lajos ismertette az évad premierjeit,

összesen 11 új darab debütál az évad során Salgótarjánban: a nagyszínpadon a Tanulmány a nőkről, Gálvölgyi János főszereplésével a Dollárpapa, A nagymama, az Énekes Madár, a IV. Henrik, és a Tanítónő lesz látható. Bérleten kívül állítják színpadra Olt Tamás Hét randiját, míg a legkisebbeknek Csukás István Süsü a sárkány klasszikusa elevenedik meg. A darabok egy része koprodukcióban készül az egri Gárdonyi Géza Színházzal, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal, a kaposvári Csiky Gergely Színházzal, a Soproni Petőfi Színházzal és a Pesti Magyar Színházzal.

A Zenthe Szalonban a felolvasószínházi sorozatban a Lux úr szabadalma, a Bűntény a Kecskeszigeten és a Kék róka lesz látható-hallható, s hét művész megszólaltatásával folytatódik a Kedvenc Színészeink beszélgetős sorozat is. A megszokott bérletes sorozatokban, illetve szóló előadásonként vígjátékok, opera, operett és táncszínház is elérhető lesz Salgótarjánban.

 

Zenthe Ferenc Színház

 

Az új évadot immár 21 fős saját társulattal indítja a Zenthe Ferenc Színház, amelynek tagjait Susán Ferenc produkciós igazgató mutatta be. Albert Péter, Baksa Imre, Bozó Andrea, Erdélyi Gábor, Farkas Zoltán, Hajdú Tibor, Házi Anita, Jókai Ági, Kántor Zoltán, Kaszás Gergő, Kökényessy Ági, Máté Krisztián, Mikecz Estilla, P. Kerner Edit, Rácz János, Vándor Éva, Simon Kata, valamint négy egyetemista fiatal: Bocskai Virág, Hege Veronika, Móczár Bence és Kecskés Alexisz lesz állandó tagja a színháznak, természetesen vendégművészek továbbra is színesítik a palettát. A művészeti vezető változatlanul Sándor Zoltán, továbbra is Salgótarjánban rendez Tarnóczi Jakab, dramaturgként csatlakozik Deés Enikő, művészeti tanácsadóként pedig Bakos-Kiss Gábor.

 

A Zenthe Ferenc Színház 2020/21-es évadának premier darabjai:

2020. szeptember 18.
Gyárfás Miklós: Tanulmány a nőkről (zenés vígjáték)
a Zenthe Ferenc Színház, a Váci Dunakanyar Színház, a Soproni Petőfi Színház közös előadása

2020. október 16.
Gábor Andor: Dollárpapa (zenés vígjáték)
a Bartók Kamaraszínház, a Zenthe Ferenc Színház, a Gárdonyi Géza Színház közös előadása

2020. december 14.
Csiky Gergely: A nagymama (vígjáték)
a Gárdonyi Géza Színház, a Zenthe Ferenc Színház közös előadása

2021. január 4.
Csukás István, Bergendy István: Süsü a sárkány (zenés mesejáték)
a Gárdonyi Géza Színház, a Babszem Jankó Gyermekszínház és a Zenthe Ferenc Színház közös produkciója

2021. január 22.
Tamási Áron: Énekes madár (székely népi játék)
a Zenthe Ferenc Színház, a Bartók Kamaraszínház, a Gárdonyi Géza Színház közös előadása

2021. február 14. (bérleten kívüli premier)
Olt Tamás: Hét randi (egyfelvonásos zenéses sztendbájmí)
a Zenthe Ferenc Színház és a Pesti Magyar Színház

2021. március 27.
Luigi Pirandello: IV. Henrik (színmű)
a Zenthe Ferenc Színház előadása

2021. május 21.
Bródy Sándor: A tanítónő (színmű)
a Zenthe Ferenc Színház előadása

ATEMPO.sk