Színházi csemegének ígérkezik a Temetés a Komáromi Jókai Színházban

Nádas Péter Temetés című színművét mutatja be a hétvégén a Komáromi Jókai Színház. A Stúdió bérlet előadását Rastislav Ballek rendezte, Bárdos Judit és Culka Ottó adják elő.

Mi érintheti meg ebben az előadásban a nézőt? – faggattuk Forgács Miklós dramaturgot.

„Néha jó megállni, és tudatosítani azt, ami egyébként természetesnek tűnik. Tulajdonképpen magát, a létezést. Történjen az a fejünkben, vagy körülöttünk.

 

Komáromi Jókai Színház - Teremtés

 

Tudatosítani azt, hogy az élet legkisebb rezdülései, legapróbb mozzanatai mindennapos banalitásai azonosak a kozmosz hatalmas folyamataival, a bolygók mozgásával, az univerzum átláthatatlan titkaival. Két ember, egy színész és egy színésznő játékosan, önfeledten kétségbeesetten kínlódva, egyedül és közösen kutatják ezeket a titkokat."

A dramaturg szerint színházi csemege lesz a Temetés.

„A csemege alatt ne olyan luxusterméket képzeljünk el, ami nem hozzáférhető bárki számára.

 

Komáromi Jókai Színház - Teremtés

 

Ettől a csemegétől nem kell félni, ahogy nem kell félni a csendtől, egy hirtelen asszociációtól, egy váratlan gondolattól, egy érzéstől, amit nem biztos, hogy meg tudunk magyarázni” – teszi hozzá Forgács Miklós, aki harminc éve olvasta először Nádas Péter színművét. „Most úgy gondoltam, hogy Rastislav Ballek annyira izgalmas rendezőegyéniség, akivel érdemes egy ilyen kalandba bocsátkozni, mert ő úgy fejti meg a rejtélyeket, hogy közben, bölcsen mosolyogva megvárja, hogy te is megérezz belőlük valamit.

Ez a darab a létezésről, a színházcsinálásról és a férfi-nő viszonyról egyaránt szól. Ahhoz, hogy érvényesen meg tudjon szólalni, kell két olyan fantasztikus színész, mint Bárdos Judit és Culka Ottó, akik nem félnek attól, hogy nem a bevett színészi eszközökkel, nem a megszokott módon kell a színpadon létezniük” – tudatta a dramaturg.

 

Komáromi Jókai Színház - Teremtés

 

A Temetés díszletét és jelmezeit Gadus Erika tervezte. A színpadi mozgás Stanislava Vlčeková koreográfus munkája. A rendező asszisztense Balázsy László volt.

Az előadást a Stúdió 1 bérlettel rendelkező nézők május 28-án, pénteken, a Stúdió 2 és Stúdió 3 bérletekkel rendelkező nézők május 31-én hétfőn este 18.00 órai kezdettel tekinthetik meg, akik kérdés esetén a 0908 482 069 vagy a 0905 898 739 mobilszámokon kérhetnek információt. A szakmai bemutatót május 30-án, vasárnap 18 órai kezdettel tartják.

A jelenleg érvényes járványügyi intézkedések értelmében az előadás megtekintéséhez csupán arcmaszk viselése kötelező. Arcmaszkot a színház nem biztosít!

 

Komáromi Jókai Színház - Teremtés

 

ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede