Kiderült, kik lesznek az idei Virtuózok V4+ nemzetközi zsűrijének tagjai

Kiderült, kik lesznek az idei Virtuózok V4+ nemzetközi zsűrijének tagjai

Bemutatták a Virtuózok V4+ komolyzenei tehetségkutató műsor nemzetközi zsűrijének tagjait Budapesten. A produkciót Magyarországon a Duna Televízió sugározza november 19. és december 17. között.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a közmédia részvétele a produkcióban egy misszió, hiszen mindig is közszolgálati feladat volt a komolyzene közvetítése a magyar nézők számára. A kultúra az egyik legfontosabb közvetítő nyelv, és értékteremtő eszköz. Nemes szerep, hogy immár hetedik éve tűzzük képernyőre ezt a világszínvonalú produkciót. Ez a második évad, amely nemzetközi színtéren valósul meg, ezzel erősítve a kapcsolatot a résztvevő országok között. A magyar komolyzene és kultúra olyan érték, amely kultúrexportra érdemes. Így beteljesítjük kultúraközvetítő szerepünket.

2014-ben indult el a Virtuózok, az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor, amelynek hetedik évada öt ország - a visegrádi négyek: Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia mellett idén Horvátország - részvételével valósul meg.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a versenysorozat "azon túlmenően, hogy a magyar lélek rezdüléseit felmutatja a világnak", az egyik legfontosabb küldetést valósítja meg: a tehetségek felfedezését, felkarolását.

 

Virtuózok V4+

 

Nemzetközi összefogás eredményeként a zsűriben a résztvevő országok zenei szaktekintélyei ülnek.

Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas magyar koloratúrszoprán énekesnő, Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes; Peter Valentovic szlovák karmester és Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató, valamint Petar Culic horvát gitárművész a nemzetközi elődöntők során és HAUSER horvát csellóművész a döntőben. Az egyszemélyes "szuperzsűri" Plácido Domingo operaénekes-karmester.

A műsorvezetők Ida Nowakowska lengyel színésznő és Thomas Gottschalk világhírű médiaszemélyiség lesznek.

Thomas Gottschalk szerint sokan különbséget tesznek a klasszikus zene és a szórakoztatás között, pedig nincs különbség, "mind a kettő csontig hatol és szenvedélyeket vált ki". A műsorvezető szerint ilyen ez a tehetségkutató műsor is.

 

Virtuózok V4+

 

Plácido Domingo operaénekes arról beszélt, hogy már több éve összeköti az életét a Virtuózokkal, folyamatosan figyelemmel kísérve a zenei tehetségeket és a zenetanárokat is.

Az operaénekes úgy fogalmazott: nem számít a korosztály, mindenki, aki jelentkezik, egy kis gyémánt, amit lehet, hogy még kicsit csiszolni kell, de így is hatalmas kincs. Mint mondta, előfordul, hogy valaki kiesik a műsor során és nem jut tovább, de már a részvétel is fontos, a jelentkezők megmutatják magukat, felfigyelnek a tehetségükre és felkarolják őket.

 

Virtuózok V4+

 

A nemzetközi zsűri tagja, HAUSER horvát csellóművész kiemelte: a gyerekenek nagy szüksége van az ilyen tehetségkutató műsorokra. "A telefonokon keresztül csak az influenszereket látják, itt azonban valódi zenészekkel és értékekkel találkozhatnak" - tette hozzá.

"Szuper showt mindenki tud csinálni, de tehetséges gyerekeket csak fantasztikus tanárok tudnak nevelni" - fogalmazott Peller Mariann, a Virtuózok alapítója, aki a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a gyerekeket felkészítő zenetanárok áldozatos munkájáért.

Mint felidézte, a Kis Virtuózok Alapítvánnyal 2015-ben létrehozták a Legjobb zenetanár díjat, amellyel azok előtt tisztelegnek, akik kimagasló szakmai munkájukkal régóta segítik a magyar zenetanítást és a kis virtuózok szakmai felkészítését, mentorálását. Mint mondta, két tanárnak adták át az elismerést idén:

2020 legjobb zenetanára Balázs Piri Soma felkészítő tanára, Sóti Szobonya Emőke zongoratanárnő, a 2021-es díjazott pedig Gertler Teo felkészítő tanára Perényi Eszter hegedűművész lett.

 

Virtuózok V4+

 

Elmondta azt is, hogy a műsor készítői fontosnak tartják a példamutatást, így idén a Hajú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesülettel közösen az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem fontosságára hívják fel a figyelmet.

A nemzetközi sorozat 2021-ben a visegrádi négyek országai és Horvátország tehetségeit kutatja. A százezer eurós összdíjazású versenyen országonként egy győztest hirdetnek, emellett közönségdíjak és különdíjak is lesznek.

A Virtuózok V4+ első évadát az egyes partnerországok közszolgálati televízióin keresztül több mint 6,8 millió néző követte és világszerte több mint 66 millió emberhez jutott el.

A műsort idén november 19. és december 17. között öt ország hét televíziós csatornáján sugározzák, 70 milliós tévés és online elérésre lehet számítani.

A Virtuózok V4+ 2021 műsor idén is az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jöhet létre.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI, Virtuózok