Erdélyi kastélyban tartotta első külföldi rockzenei flashmobját a CityRocks csapata

Erdélyi kastélyban tartotta első külföldi rockzenei flashmobját a CityRocks csapata

Az élő rockzene fővárosává vált az erdélyi Bonchida, ugyanis a Bánffy-kastélyban tartotta meg a Szegedről indult CityRocks (Közép-Európa legnagyobb rockzenekara) idén – a dunaújvárosi nagykoncert után – második rockzenei flashmobját.

A kastély falai között 150 román és magyar zenész részvételével tartott két órás koncerten 11 nemzetközi, magyar és román rockslágert adtak elő. A programban a Queen, Joan Jett, Depeche Mode, Billy Idol, Green Day, Blink-182, Bryan Adams, Black Sabbath, The White Stripes, Alternosfera és a Tankcsapda számai csendültek fel.

 

 CityRocks flashmob

 

„A négy éve Szegedről útjára indult CityRocks-nak az élőzene, az élő rockzene népszerűsítése a célja, és erre úgy látom, nagy szükség van Romániában. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy keleti szomszédunknál az élő zenének nincs akkora hagyománya, mint Magyarországon. A zenét persze nagyon szeretik, de a rendszerváltásuk után inkább az elektronikus műfajok lettek népszerűbbek az országban, ezért is fontos, hogy mi a rockzene szeretetét hoztuk el nekik” – mondta Gajda Ferenc főszervező.

A szeptember 11-én, csodálatos környezetben, történelmi helyszínen tartott közös zenélésre több száz kilométert is utaztak a résztvevők. Volt, aki Bukarestből, de volt, aki Magyarországról, Fertődről érkezett. A legfiatalabb fellépő egy hat éves kisfiú volt, aki a CityRocks-szal együttműködő Voltaj Academy zeneiskola tanulója.

 

 CityRocks flashmob

 

„A koncertről természetesen számos kisfilm készül, amelyek várhatóan októberre készülnek el. De ezek talán sohasem fogják tudni visszaadni azt a hangulatot, amit a magyar és román zenészek varázsoltak együtt” – mondta Révész Zsolt. A CityRocks koncertfilmjeinek rendezője hozzátette: „Már a próbák alatt látható volt, hogy a két ország zenészei között baráti kapcsolatok épülnek, az egész napos program után hajnalig beszélgettek. Most is bebizonyosodott, hogy a rockzene, mint közös nyelv nem ismer határokat”.

 

 CityRocks flashmob

 

Az eredetileg 2020-ra tervezett erdélyi flashmob időpontja a koronavírus-járvány miatt többször is változott. Végül most is csak a járványügyi korlátozások mellett lehetett megtartani a rendezvényt.

„A valódi hangszereken történő közös zenélés, amely foglalkozástól, kortól és nyelvtől független, olyan együttműködést jelent, amely bármikor képes közösséget teremteni” – mondta Nagy Zoltán. A bonchidai rendezvény társszervezője, a kolozsvári Iskola Alapítvány elnöke hozzátette, az volt a cél, hogy egy olyan különleges zenei eseményt hozzanak Erdélybe, amilyen még sosem volt Romániában.

 

 CityRocks flashmob

 

A rock flashmob után az erdélyi román fiatalokból álló Outflow (Metallica tribute) és a magyarországi Reckless Roses (Guns N’ Roses tribute) lépett fel.

A szervezők a jegybevételből befolyt teljes összeget a Bánffy-kastély felújítására ajánlották fel.

ATEMPO.sk