A dadogó juhászból lett rapper Németországban kapott két díjat (+VIDEÓ)

December elsején kerül a mozikba Bernáth Szilárd első rendezése, a Larry. A Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült dráma hétvégén a cottbus-i fesztiválon duplázott: az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb elsőfilmje díjat is elnyerte.

„Rendkívül meggyőző felnövéstörténet, egyben a posztszocialista társadalom differenciált portréja, amelyben a társadalmi kirekesztés és erőszak minden klisén túlmutatóan látható, ugyanakkor a barátságot, az emberi vonzalmat és az ebből fakadó erőt és képességet is bemutatja, amely az egyént cselekvésre bírja. A főszereplő, Vilmányi Benett olyan meggyőzően játszik, hogy azt az illúziót kelti, mintha ő maga lenne Larry.” – indokolta a cottbus-i filmfesztivál szakmai zsűrije Bernáth Szilárd alkotásának díjazást. A hétvégén zárult 32. cottbus-i seregszemlén Bernáth Szilárd forgatókönyvíró-rendező személyesen vette át a díjakat.

 

Bernáth Szilárd

 

Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése, a Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film. A hazai mozikban december elsejétől a Mozinet forgalmazásában látható alkotás a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története, egy magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry néven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

A filmben Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs döbbenetesen hiteles alakításával tűnik ki.

 

 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry operatőre Hartung Dávid volt, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi volt. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

November 18-án, pénteken 19.00 órától a filmnek premier előtti vetítésére kerül sor a Budapest Open Mic eseménysorozat zárórendezvényén a budapesti Toldi Moziban. Majd szombaton Ózdon és Miskolcon is lesz vetítés és közönségtalálkozó.

ATEMPO.sk
Fotó: NFI