A Nyomok Udvardra vezetnek – Online is megtekinthető munkatársunk, Cséfalvay Á. András új fotókiállítása

Egymásra rakott hófehér műanyag székek, színes zöldséges ládák az üzletközpont falánál, málló vakolat egy épületen. Hétköznapi dolgok Éreskújvárból, Ekelről, Ipolyságról, Zselízről, Párkányból, Komáromból. Közeli helyekről. Mi nap, mint nap elmegyünk ezek mellett.

Munkatársunk Cséfalvay Á. András nemzetközileg elismert fotóművész észrevette és lefényképezte amint az utak találkoztak a távolban, az alig betakart szalmabálákat, a villanyoszlopra szerelt tükörben az autót. Formákat, színeket, hangulatokat örökített meg. A fényképek Udvardon a kultúrházban január közepéig tekinthetők meg. Online pedig egy kattintással elérhetőek.

Nyomok című projekt célja, amely keretében a képek készültek, egy olyan dokumentarista fotográfiai ciklus létrehozása volt, amely a dél-szlovákiai települések közös vizuális karakterisztikájának kérdéseivel foglalkozik. Olyan kérdésekkel, hogy mi a „vizuális lábnyomunk“, mit hagyunk magunk után, hogyan jellemeznek minket ezek a nyomok, mit mondanak el rólunk.

 

Cséfalvay Á. András - Nyomok

 

Munkatársunk, az idén 35 éves Cséfalvay Á. András fényképész, fotóriporter és formatervező, számos sajtófotó díj, köztük nemzetközi elismerés birtokosa talán már nem is tudná másképp szemlélni a világot, csak úgy, hogy fényképezőgépével is keresi a hétköznapi témákat. Amikor az ATEMPO.sk valamelyik anyagaihoz készít felvételeket, akkor is fotóz valamit a környéken, és azok a képek egészen biztosan újabb sorozatokra inspirálják majd őt.

Nyomok című majdnem 40 fotót tartalmazó kiállítás remek alkalom, hogy megálljunk egy pillanatra, és észrevegyük a fotóművész segítségével környezetünk portréját.

ITT NÉZD MEG A KIÁLLÍTÁST

 

András Dunaszerdahelyen született, 2011-ben a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tanári diplomát szerzett, majd 2016-ban Szlovák Műszaki Egyetem Dizájn szakát is elvégezte. Fotóriporterként együttműködik számos felvidéki portállal, magazinnal.

 

2017-ben a Slovak Press Photo gáláján részesült elismerésben, amikor is a Művészet és showbiznis kategóriában harmadik helyezés ért el

2018-ban a Czech Press Photo ünnepélyes gáláján kapott különdíjat a a szenci Nefelejcs Házban készült fotójáért

2019-ben a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjazták két kategóriában is és ért el második és harmadik helyezést

2019 októberében a Szlovák Sajtófotó riport kategóriájának győztese lett Vivien sorozatával

2020-ban a Magyar Sajtófotó Pályázaton ért el első helyezést a Mindennapi élet kategóriában

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András