Különleges filmmel köszöntik Bálint Andrást 80. születésnapján

Különleges filmmel köszöntik Bálint András színművészt: a Szabad lebegés - Variáció Bálint András Szerb Antal estjére című alkotást először a színész születésnapján, április 26-án láthatja a közönség.

Bálint András, a Radnóti Színház színművésze, korábbi igazgatója április 26-án ünnepli 80. születésnapját. Ezen kerek évforduló alkalmából készült el a Szabad lebegés - Variáció Bálint András Szerb Antal estjére című film, amelyet először április 26-án az eSzínház felületén tekinthetnek meg a nézők.

2021 őszén mutatta be a Radnóti Színház Bálint András tizenkettedik önálló irodalmi estjét, a Szerb Antal Száz versét, amely jelenleg is látható a Keres Emil Próbateremben.

A színpadi változatot is rendező Deák Krisztina most készült filmje variáció a színházi estre. Nem egyszerű színházi felvétel, hanem újragondolás, a Radnóti Színház idei bemutatóinak plakátját is tervező Hertelendi Amanda animációjával és Darvas Ferenc a filmhez készített zenéjével ötvözve.

A film kreatív koncepciójának kitalálásában nagy szerepe volt Bálint Dániel operatőrnek, Bálint András fiának.

 

Bálint András

 

A filmben - miként a színpadon - egy bámulatos műveltségét szertelen csacsogással elfedő, végtelenül szerény és éppannyira csodálatos író-olvasó-szerkesztő-fordító-tanárember elevenedik meg. A magyar kulturális élet megkerülhetetlen alakja, akit maga alá gyűrt a történelem. Halála tragikus volt és értelmetlen.

Ahogyan Bálint András fogalmaz: csodálatos személyiség volt. "Bájos, csevegő, szellemes figura, aki a közép-európai polgári életszemléletet képviselte. Ezt szerettem volna megmutatni. Szerb Antal élete mentén beszélek a szerelemről, tanár-diák kapcsolatról, barátságról, műveltségről, Európáról, a zsidóságról, a katolicizmusról, halálról és a költészet hatalmáról".

A Radnóti Színház és az eSzínház együttműködésében létrejött, csaknem egyórás film kizárólag az eSzínház oldalán látható április 26-án, szerdán 19 órától április 29-én, szombaton 23 óra 59 percig. 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Csoszó Gabriella és Dömölky Dániel