Szabó István török filmfesztiválon kap életműdíjat

Szabó István török filmfesztiválon kap életműdíjat

Több magyar filmet is vetítenek a pénteken kezdődött törökországi Izmiri Film és Zene Fesztiválon, ahol a zsűrielnök Goda Krisztina lesz, Szabó István pedig életműdíj elismerésben részesül..

Harmadik alkalommal rendezik meg a festői szépségű Izmir egyik legnagyobb kulturális eseményét, amelynek középpontjában a zene és a film áll. Idén, szakítva az elmúlt évek hagyományaival, a török alkotások mellett a szervezők külföldi filmeket is meghívtak,

a díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Goda Krisztina elnökletével.

A programban szereplő alkotásokban központi szerepet kap a zene, a tánc és a művészetek.

A versenyprogramban szereplő Habiszti – Csak azért is! című dokumentumfilm egy táncelőadás alapján született. A történet középpontjában egy roma fiú áll, aki táncosként főszerepelő egy, a roma holokausztot feldolgozó előadásban, miközben gondolatait rapdalokban fejezi ki. A két történet összekapcsolódik, képet adva egy tehetséges roma fiatal gondolatairól és küzdelmeiről, érvényesülési lehetőségeiről a mai Magyarországon. A film rendezője és producere a Szerelem első vérig és folytatásait jegyző Dobray György.

A hagyományos klezmerzenét játszó The Brothers Nazaroff nevű formáció áll Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjének középpontjában, a road movie főszereplői a zenén keresztül keresik gyökereiket és identitásukat.

Tcha Limberger ünnepelt hegedű-virtuóz, akiért rajong a külföldi közönség - ő pedig a klasszikus magyar cigányzenéért. Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című dokumentumfilmje a születése óta vakon élő belga zenész életét dolgozza fel.

A fesztiválon látható lesz a MEPHISTO és a ZÁRÓJELENTÉS is, amelyek alkotója, SZABÓ ISTVÁN életműdíj elismerésben részesül.

ATEMPO.sk / NFI