Hazai zenekarok a fókuszban – bemutatjuk a HASHTAGKN fesztivál fellépőit

Feltörekvő hazai zenekarok zenés seregszemléjére kerül sor Komáromban a hétvégén. A HASHTAGKN keretében idén nyolc zenekar mutatkozik be a Tiszti Pavilon szabadtéri színpadán, akiket a szakmai zsűri - Domonkos Pál, Vadkerti Imre, Emmer Péter és Lakatos Róbert – választott ki. Az együttesek közül az első három helyezett pénzjutalomban is részesül.

Elsősorban rock zenekarok állnak majd a színpadra, de lesz rap és jazzrock is. Ott lesz Nagy Viki és zenekara, a komáromi José LIVE, az ipolysági Kingfishers, a dunaszerdahelyi Szuperzöld, a párkányi No Para zenekar, az ipolysági ChapteR5, a budapesti Lawn Dogs zenekar (felvidéki tagokkal) és a komáromi The Beat This.

 

 

Pénteken, az első nap mutatkozik NAGY VIKI ÉS ZENEKARA. Nagy Viki egy olyan zenekarral lép színre, mely több évtizede létezik, úgy repertoárjában, mint a tagjait illetően meg-megújuló, az élő zenét bátorsággal bevállaló együttes. A hátuk mögött lévő időszak hozott sikeres és kevésbé sikeres szakaszokat, de egy dolog változatlan maradt: a zene feltétlen szeretete. Előadásaikon ügyelnek a minőségre, stílusukat leginkább a disco zene jellemzi a ´70-es évektől egészen napjainkig, de egyéb stílusú számok is felfedezhetőek műsorukban. A lényeg, hogy az előadott dalok alkalmasak legyenek legfőbb céljuk elérésére, ami nem más mint a magas színvonalú szórakoztatás biztosítása.

 

 

Őket követi majd a CHAPTER5, mely egy 2018 óta aktív, melodikus metált játszó zenekar Ipolyságról. Dalaik csakis saját szerzemények, melyek kizárólag megtörtént élettapasztalatok alapján íródtak. 2020-ban jelent meg a "Find our way" című albumuk, melyet a saját szervezésű CHAPTERFEST rendezvényük keretén belül mutattak be. Nyertek már a „bandák csatájában“, közönségszavazás alapján pedig több neves fesztiválra is bejutottak már. A mai napig játsszák dalaikat ismert és kevésbé ismert rádiók is. A buli, a tánc és a jó hangulat garantált!

 

 

Pénteken zenél majd a komáromi THE BEAT THIS is. Miért The Beat This? Mert a Beatles egyszerűen megkerülhetetlen, legyőzhetetlen - egy csomó dal van, amit mindenki ismer, mégha nem is tudja, hogy az Beatles, rengeteg zenekart inspirált, és máig is inspirál. Az egész nagyon régen indult, még a múlt évezredben. Akkor történt ugyanis, hogy Lali a szüleitől megkapta az első basszgityóját, egy narancssárga csehszlovák Jolana Galaxi Bass-t. Na ekkor a szülei azt mondták, hogy egyszer majd biztosan Beatles-t fog játszani, mert az az igazi zene. Ő pedig mondta, hogy soha, mert ő punk, a Beatles meg nagyon nem az. Nos, soha ne mondd, hogy soha, mert eltelt pár (na jól van, elég sok) év, és 2019-ben, amikor remaszterelték a Here comes the sun című dalt, és készítettek hozzá egy klipet, ez szembejött a híres-neves videómegosztón, és Lalinak nagyon megtetszett. Így meg is tanulta a dalt, és elkezdett benne mocorogni a gondolat, hogy mekkora húzás lenne a szüleinek összehozni egy koncertet, ahol Beatles-eket játszanánank nekik. Nem sokkal azután, hogy ez megfogalmazódott benne, találkozott Indivel, aki mint kiderült, szintén nagy beatles-es, ahogy Lali szülei is, és épp zenekart keres. Egy grillparty során pedig kiderült, hogy Miro és Csabi is, akikkel Lali már a kezdetektől együtt muzsikált, el tudnának képzelni egy ilyen projektet. Kezdetben megpróbálták “lemásolni” a dalokat, de ez valahogy nem akart működni, mivel zúzósabb zenékhez voltak szokva mindannyian, és valahogy nem bírták elcsípni a feelinget. Ekkor Miro elkezdte feszegetni a témát, hogy rakják bele saját ötleteiket, így kiválasztották a dalokat, és elkezdték magukévá tenni azokat. Miro hangja és gitárjátéka, Csabi gityószólójaival és aláfestéseivel megfűszerezve meghozták gyümölcsüket. Elsőként a Come together-t formálták át, úgy, hogy az eredetitől jócskán eltértek, funk, jazz, és kissé keményebb rockos hangzásokat keverve bele. Ezután jöttek punk-rock, illetve ska punk és más őrült ötletek. Az eredményt koncertjeiken hallhatjátok.

 

 

Az első nap zárásaként a SZUPERZÖLD lép színpadra, mely 2011-ben alakult három elszánt, hasonló zenei érdeklődéssel rendelkező zenész találkozásából. Alapítótagok Nagy Zsolti (basszusgitár), Gálffy Józsi (ének, gitár), valamint Hodossy Peti (gitár). A közös zenei beállítottság és elszántság összekötötte és vezérli őket még a mai napig. Az elmúlt pár évben csupán a dobos személye változott, aki remelhetőleg az idők végezetéig Szeiff Attila lesz. Zenei kategórián belül, rockegyüttesnek vallják magukat. Saját dalaikon kívül nagyon sok feldolgozást is játszanak híres magyar ill. külföldi együttesektől. A zenekar számtalan csallóközi és egyéb fesztiválon is fellépett már, mint pl. Rockfest, Martfeszt, Gombaszögi Nyári Tábor, stb. Továbbá évente többször megtalálhatóak helyi pubokban, clubokban, ahol a közönség hangulatát – saját szavaikkal élve – „az egekig korbácsolják“. Céljuk, hogy minél több emberrel megismertessék a zenéjüket, ja és persze a világbéke!

 

 

Szombaton elsőként az ipolysági KINGFISHERS zenél majd. A néhány éve alakult banda dallamos metált játszik popzenei, blues és jazz elemekkel. Saját szerzeményeket adnak elő, melyek remélhetőleg a dallamvilágukkal eljutnak a közönség szívéhez és minden bulizni vágyót táncra perdítenek. Az online platformjainkon több száz követőnek örvendhetnek, a dalaink több rádióban is megjelentek már. Közreműködtek a M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió műsorában is. Fiatal, ambiciózus zenészekként szeretnék színesíteni a HashtagKN Zenei Fesztivál műsorát.

 

 

Őket majd a 2018-ban alakult NOPARA követi Párkányból. Eredetileg cover zenekarként jött létre a formáció, de a NoPara 2020-ban saját dalok írásába fogott. Így a repertoárjuk átalakult, ma kizárólag saját zenét játszanak. Magukat az alternatív pop-rock műfajába sorolják, de szívesen kísérleteznek más irányzatokkal is. Az irónia szinte minden szerzeményükben jelen van, legyen az komolyabb, vagy éppen vidámabb hangvételű nóta. A dalaik megtalálhatóak a Youtube-csatornájukon, de a szerzeményeiket a Pátria Rádió is gyakran tűzi a műsorára.

 

 

A Szabó testvérek zenekara, a LAWN DOGS is fellép a fesztiválon. A zenekar 2018 nyarán alakult. Tagjai különböző helyekről érkeztek (Felvidék, Balaton, Alföld), de Budapesten fonódott össze útjuk a zene által. Kizárólagosan saját szerzeményeket játszanak. Zenéjükben törekszenek az őszinteségre és szabadságra. Sokféle forrásból táplálkoznak, ezekből próbálják kinyerni saját kvintesszenciájukat. Törekszenek valami egyedire, a már meglévő hangzások-hatások újrakombinálása által, új, értékkel bíró egyedi dolgot teremteni.

 

 

A fesztivált szombat este a JOSÉ LIVE formáció zárja. José nagyjából 15 évvel ezelőtt kezdett írni kis versikéket, amelyek akkor még természetesen nem feleltek meg a rap követelményeinek. Ma már saját stúdióban dolgozik, saját dalokat kever és rögzít. 2019 végén megalakult a José LIVE zenekar. Az alapító tagokból már csak Ropog József – José és a basszusgitáros, Szabó Andor muzsikálnak a bandában. A billentyűs Kosztolányi Péter, a dobos pedig Gál Sanyi. Idén két új taggal bővült a csapat, a gitáros Izsák Gábor lett, a vokál énekes pedig Korber Darina.

HashtagKN 2023 - zenei fesztivál 2023-ban is Komáromban

EZ, ATEMPO.sk