Már most ünneplik a 30. Sziget Fesztivált

Jövőre jubileumot ünnepel a Sziget, ugyanis augusztus 7. és 12. között 30. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb fesztiválja.

„Nem panaszkodhatunk, reális az idei Sziget fesztivál mintegy 420 ezres összlátogatószáma, még akkor is, ha 30 ezerrel kevesebb a tavalyinál. 2022-ben a COVID miatti kétéves kihagyás generált hatalmas igényt a fesztiválozásra” - jelentette ki a Sziget főszervezője, Kádár Tamás.

"A két kimaradt szezonban Európában hatalmas volt a várakozás a szórakozásra, így amikor 2022-ben végre újra el lehetett menni bulizni, mindenhol tömegesen indultak neki az emberek. A tavalyi Szigetre olyanok is sokan eljöttek, akik még 2019 végén vették meg a jegyüket, és aztán csaknem három évet kellett várniuk, de megtették" - fejtette ki Kádár Tamás.

Azt még nem tudta megmondani, nyereséges lett-e az idei fesztivál a Sziget Zrt.-nek, a végleges számokat még számos egyéb, többek között a vendéglátóipari forgalom is befolyásolja, sok információ még nem áll rendelkezésre.

Fotókon a bulizó Sziget – megvan a fesztivál tízmilliomodik látogatója

A hatnapos rendezvénynek idén nem volt teltházas napja (a péntek az Imagine Dragonsszal és a keddi zárás Bille Eilishsel közel állt hozzá), de minden napra jutott legalább egy világsztár, mások mellett a Florence + The Machine, David Guetta, a Mumford & Sons és Macklemore.

A főszervező elmondta: 2018 óta dolgoztak azon, hogy elhozzák Billie Eilisht a fesztiválra, akkor az előadó még nem számított ekkora sztárnak, mint most. "Aki ott volt, látta, milyen elképesztő koncertet adott, és milyen jól érezte magát közben a közönség és a művész is".

 

Billie Eilish

 

Kádár Tamás kiemelte, hogy a Sziget a nagyszínpadon, valamint a többi zenei helyszínen kívül a társművészetekben is sokszínű programot kínál minden évben. Hozzáfűzte: a fesztivál ötven helyszínen zajlott, az összművészeti jelleg a Sziget gerincét jelenti, ezért ezen nem akarnak változtatni, sőt, folyamatosan dolgoznak azon, hogy az még izgalmasabb legyen.

Kádár Tamás hozzátette: büszkék arra, ahogy a Sziget az idén kinézett. "Fejlesztéseink eredményeként visszatért a látványos dekoráció, és számos kényelmi újítást vezettünk be".

A jövő évi rendezvénnyel kapcsolatban a főszervező azt mondta, szeretnék, ha a hosszú bérlettel érkezők számaránya magasabb lenne, és valamivel több bérletet, mint napijegyet adnának el. "Már elindult az első elővételes akció a 2024-es jubileumi, 30. Szigetre, ennek részeként a magyarok számára is vonzó áron kínáljuk a hatnapos bérletet, külön árelőnyben részesítve a diákokat és a 21 év alattiakat".

Kádár Tamás azt mondta, átlagos magyar pénztárcával magasak voltak az árak a Sziget vendéglátóipari egységeiben, ugyanakkor szerinte bevált az a lépésük, hogy minden helyen egy-egy főételért kötelezően legfeljebb 2500 forintot kérhettek. "Más kérdés, hogy Magyarországon egy csaknem 50 százalékos élelmiszer-infláció van, amivel a szolgáltatók és a vendégek egyaránt küzdenek".

Az Imagine Dragons múlt pénteki koncertje után a sokak által vártnál jóval lassabban zajlott a több tízezres tömeg kiengedése a hetven éve épült, acélszerkezetes K-hídon, utóbbi érezhetően meg is ingott.

"A híd kérdése nem a mi hatáskörünk, hanem a fővárosé, ugyanakkor mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a hidat felújítsák. Létezik egy kiengedési protokoll, amit be kell tartanunk, egy időben csak limitált létszámú embert szabad ráengedni a K-hídra. Ha veszélyhelyzet lép fel, a Hajógyári-szigetről kivezető másik hidat, a H-t is használhatjuk, akár a kivezető gyalogosforgalmat is arra tudjuk terelni, de idén erre nem volt szükség. Nem tudjuk, jelenleg hogy áll a K-híd esetleges felújításának ügye, a Sziget nem kevés pénzt fizet a fővárosnak a terület bérléséért, ez jó alap lehet" - hangsúlyozta Kádár Tamás. 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI