A zselízi Juhász Bence Zsombor Népművészet Ifjú Mestere díjat kapott

A Pesti Vigadóban a Népművészet Ifjú Mestere díjat is átadták Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából.

A díjazottak között van a zselízi JUHÁSZ BENCE ZSOMBOR néptáncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckari tagja is. Ezt az elismerést 17 év után kapta meg újra felvidéki táncos.

A nagyközönség még 2012-ben ismerhette meg őt, amikor bejutott a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutatóba, majd 2020-ban visszatért a legjobbak között a versenybe.

 

 

A Fölszállott a páva fontos pontja Zsombor életének. „A versenytől elsősorban bemutatkozási lehetőséget kaptam. Előtte, és utána is a tánc, a zenélés, a cimbalom csak örömet jelentett.

A néptánc, a népzene olyan részévé vált az életemnek, mely nem csupán nekem ad lehetőséget arra, hogy kifejezzem örömöm-bánatom, hanem magam is hordozója és továbbadója lehetek ennek a csodának. Álmaimat élem a színpadon.” - mondta korábbi interjúnkban.

A Zselízről származó táncos a Fóti Népművészeti Szakgimnáziumban végzett. „Szinte az érettségi másnapján már a Honvéd Táncszínházban voltam, mely azóta a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nevet viseli. Büszke vagyok arra, hogy ennek az együttesnek a tagjává válhattam.”

A táncolás, zenélés mellett a zselízi Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes koreográfusaként is tevékenykedik, hétvégén az Országos Népművészeti Fesztiválon pedig saját koreográfiáját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjaival mutatta be Régi tánc, új nemzedék címmel.

Gratulálunk a kitüntetéshez.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Juhász Bence Zsombor Instagram