Meghalt Pap Éva színművésznő

84 éves korában elhunyt Pap Éva Jászai-díjas színművésznő – adta hírül közösségi oldalán a Madách Színház.

Pap Éva 1939. március 15-én született Pápán. Apja korán meghalt, édesanyja újból férjhez ment, hogy ne egyedül nevelje fel két gyermekét.

18 évesen, 1957-ben került fel Budapestre és rögtön felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben végzett Simon Zsuzsa és Gáti József osztályában.

A főiskola elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, mivel a kor szokásának megfelelően kötelező volt vidéki színháznál kezdeni. 1963-ban már Budapestre került a Nemzeti Színházhoz, majd 1966-ban átszerződött a Vígszínházba. 1982-ben újra a Szegedi Nemzeti Színház művésze lett, majd a következő évben Zalaegerszegre szerződött a Hevesi Sándor Színház társulatába. Két év elteltével, 1985-től a kecskeméti Katona József Színházban játszott, 1987-től pedig a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház tagja lett. Hat évig volt szabadúszó színész, majd 1994 és 2003 között a Madách Színház társulatához tartozott.

1961-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Később tagja volt a Nemzeti Színháznak, a Vígszínháznak, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak, a kecskeméti Katona József Színháznak és Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színháznak. 1994-től 2003-ig játszott a Madách Színházban,

 

 

Az Oliver című előadásban az Öreg Sallyt, a Lugosiban Mimi Archot játszotta. Legjelentősebb szerepe Németh László: Széchenyi című drámájában Crescenita, amelyben férjével, Koltai Jánossal állt színpadra.

Pap Évát több tucatnyi magyar filmben láthatta a közönség, Keleti Márton, Makk Károly vagy Fábri Zoltán műveinek rendszeres szereplője volt. Láthattuk az 1966-os Egy magyar nábob és az 1971-es Szindbád alkotásokban is.

Szinkronszínészként többek közt Claudia Cardinalénak és Rita Pavonénak is kölcsönözte a hangját.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Madách Színház