Balázs-Piri Soma elnyerte a stipendium ösztöndíjat - a világ egyik legrangosabb zeneművészeti egyetemén folytathatja tanulmányait

Balázs-Piri Soma elnyerte a stipendium ösztöndíjat - a világ egyik legrangosabb zeneművészeti egyetemén folytathatja tanulmányait

A Virtuózok egykori győztese, a Junior Prima-díjas fiatal zongorista Balázs-Piri Soma idén nyáron felvételt nyert a világ egyik legrangosabb zeneművészeti egyetemére, a salzburgi Mozarteumba.

A Mozarteumot 1841-ben alapította a nagy zeneszerző, Mozart özvegye. Az egyetem azóta is a világ élvonalában van, s olyan diákokkal büszkélkedhet, mint Herbert von Karajan karmester, Carl Orff zeneszerző, Alice Sara Ott és Igor Levit zongoraművészek vagy Camilla Nylund operaénekes.

Soma 70 ország fiataljaival együtt, egyedüli magyarként jutott be idén. A sikeres felvételi után pedig szintén sikerrel pályázott a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra, melyre a legkiválóbb magyar diákok jelentkezhetnek, és több körös kiválasztással nyerik el.

 

 

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ kiemelt projektje, amely azon, kivételes tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire nyertek felvételt, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon. Az ösztöndíjat elnyerő fiataloknak Nemzeti Tehetség Központ támogatása lehetővé teszi, hogy képességeiket optimális környezetben bontakoztathassák ki, a legkorszerűbb ismeretekhez jussanak hozzá, és a legmodernebb infrastrukturális feltételek közt szerezhessék meg tudásukat a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén.

A szerencsés fiatal művész Facebook-oldalán így jelentette be az eseményt:

“Mostmár elárulhatom, óriási öröm ért! A nyáron felvettek a salzburgi Mozarteumba, most pedig elnyertem a legrangosabb magyar ösztöndíjat, a "Stipi"-t! Úgy érzem, minden, amire vágytam, megvalósulóban, és ezt többek közt annak köszönhetem, hogy ennyien követitek az életem alakulását, figyeltek rám - ez hatalmas lelkesedést ad, nincs annál jobb, mint a zene örömét másokkal megosztani. Kedves Közönségem, köszönöm nektek, hogy ide eljuthattam! Találkozzunk szeptember 23-án a Szegedi Dómban, ahol egy díjtalanul látogatható koncerttel szeretném megköszönni nektek az eddigi és az elkövetkező közös sikereinket.”

 

 

A 19 éves szegedi zongorista előtt tehát óriási lehetőségek nyíltak meg, amit bizonnyal maximálisan ki is fog tudni aknázni. Soma eddig sem unatkozott: miután 14 évesen megnyerte a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutatót, többször fellépett Plácido Domingo operaénekessel, majd lemezfelvételt is készített a világhírű művésszel, emellett a világ minden kontinensén koncertezett már, Londontól New Yorkig, a Dubai Világkiállítás nagyszínpadától a Papp László Sportarénáig.

Balázs-Piri Soma szeptember 23-án szombaton a Szegedi Dómban, a Szent Gellért Fesztivál keretében a Anima Musicae Kamarazenekar kíséretével, Yoon Kuk Lee vezényletével játssza majd Mozart d-moll zongoraversenyét.

ATEMPO.sk
Fotó: Virtuózok