A Magyarázat mindenre magyar-szlovák koprodukciós film lett a legjobb Velencében

Magyarázat mindenre, amely bemutatja egy kettévált ország hangulatát a mindennapokon keresztül, elnyerte a velencei filmfesztivál Horizontok szekció fődíját. A díjat a rendező, Reisz Gábor személyesen vette át a fesztivál záróünnepségén.

A velencei filmfesztivál a Horizontok szekcióban mutatta be az alkotást szeptember 1-én. A díjakról egy nemzetközi zsűri döntött, melynek tagja volt Jonas Carpignano, olasz rendező, forgatókönyvíró és producer, Kaouther Ben Hania, tuniszi rendező és forgatókönyvíró, Kahlil Joseph, amerikai rendező, Jean-Paul Salomé, francia rendező és forgatókönyvíró és Tricia Tuttle, brit filmfesztivál igazgató.

A film szlovákiai koproducere Prikler Mátyás (MPhilms) és a szlovák Audiovizuális Alap támogatásával készült. A szlovákiai mozikba 2024 tavaszán lesz látható a Filmtopia forgalmazásában. Magyarországon pedig október 5-től lesz látható, de szeptember 22-től premier előtti vetítésekre is sor kerül.

„Büszke vagyok arra, hogy az MPhilms és ezáltal Szlovákiai is koproducere lett ennek a filmnek. Reisz Gábor nagyon kritikusan, de ugyanakkor empatikusan ábrázolja a ketté szakadt magyar társadalmat. Az egy külön paradoxon, hogy az egyetlen filmalap amely ezt a filmet támogatta a szlovákiai Audiovizuális Alap“ - mondja Prikler Mátyás, a film szlovákiai koproducere.

 

 

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Magyarazat mindenre film

 

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók.
A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF - Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

ATEMPO.sk
Fotó: Vajda Réka