Elhunyt Érsek György felvidéki színész

Nyolcvanhét éves korában meghalt Érsek György, a kassai Thália Színház alapító tagja – adta hírül a teátrum. A Magyar Területi Színház kassai Thália Színpadának 1969-es megalakulásától tagja volt.

Érsek György 1936. augusztus 3-án született Dunaszerdahelyen, ahol az alapiskolát és a gimnáziumot is végezte. A nyitrai tanítóképzőn szerzett diplomát, majd 1961-től pedagógusként dolgozott és ezzel párhuzamosan már amatőr színjátszóként is működött.

1969-ben színészként lépett be az újonnan alakult színházba, 1975-től 1989-ig a színészet mellett ügyelőként is tevékenykedett. A kassai Thália Színházban eltöltött huszonnyolc év után, 1997-ben vonult nyugdíjba.

Kőszínházi bemutatkozásként rögtön Brighellát játszotta Carlo Goldoni Két úr szolgája című komédiájában, mely a színház legendás első bemutatója volt, búcsúakkordként pedig Dale Wasserman Kakukkfészek című darabjában Dr. Spivey volt nyugdíjba vonulása előtt az utolsó szerepe.

Főként karakterszínészként volt ismert, számtalan határozott vonásokkal megrajzolt epizódfigurát keltett életre. Pályafutása során közel ötven szerepben láthatta őt a közönség.

A színészi munka mellett szlovák drámákat fordított magyarra, zenei munkatársként is dolgozott előadásokon. Nyugdíjazása után szlovák kollégákkal közösen szervezett operettesteken vett részt.

ATEMPO.sk
Fotó: Thália Színház