Ők a Kaszás Attila-díj 2023-as jelöltjei – elindult a közönségszavazás

A Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során; nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is évről-évre az elmúlt 15 évben, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

Az idei évben, minden korábbi jelentkezési számot meghaladva, összesen 41 társulat jelölte egy-egy tagját a díjra. A közönségszavazásos körre ugyanakkor már csak négyen jutottak tovább, az a négy színész, akiket a jelöltek maguk közül választottak ki.

2023-ban a Kaszás Attila-díj jelöltjei tehát Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház, Fehér László, a Forte Társulat és Fila Balázs, a József Attila Színház művésze.

A négy színművész közül a közönség választja ki azt, aki elnyeri az elismerést, amelyet december 5-én adnak át a Vígszínházban. Szavazni november 30-án éjfélig lehet.

SZAVAZÁS

A jelöltek bemutatkozó kisfilmjükben hivatásukhoz fűződő viszonyuk mellett arról is beszéltek, milyen fontos szerepet játszik életükben a társulatuk.

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban a XII. kerületi önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díj átadását idén is összefogás kíséri: az előkészületi és kivitelezési feladatokban a KIM és a Hegyvidéki Önkormányzat mellett részt vállalt a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület és a PKÜ is.

Az elismerés anyagi megbecsüléssel is jár, a KIM és a díj meghirdetését támogató Raiffeisen Bank is jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat.

A díjat korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba, Nagy Csongor Zsolt, Orosz Ákos, Földes Tamás, Rusznák András és Harsányi Attila nyerte el.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: kaszasattiladij.hu