A Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel tér vissza a Virtuózok a képernyőre

A Virtuózok V4+ tavalyi döntősei és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) gálakoncertjével várja nézőit a Duna december 29-én.

A klasszikus zenei tehetségkutató új, negyedik nemzetközi évadát januárban tűzi műsorra a csatorna.

A Virtuózok V4+Szlovénia döntősei az MTVA felajánlásából játszhattak a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretével, Kovács János és Dinyés Soma vezényletével márciusban a Zeneakadémia Nagytermében. A koncertfelvétellel a fiatal tehetségeket ünnepli a közmédia. A komolyzenei verseny második helyezettjei – Somogyi Levente (Magyarország), Ondřej Toman (Csehország), Mário Gecašek (Szlovákia), Paweł Libront (Lengyelország), valamint Evelin Greblo (Szlovénia) – mellett a Magyar Rádió Gyermekkórusa is fellépett. A nézők Bartók, Mozart és Strauss műveit hallhatják december 29-én 19:30-tól a Dunán.

 

Virtuózok

 

A közszolgálati média a kezdetektől, 2014-től támogatja hazánk egyetlen klasszikus zenei tehetségkutató műsorát, és immár hagyományosan biztosít helyet az MRME koncertévadában a döntősöknek. A Virtuózok tavaly már harmadik alkalommal valósult meg nemzetközi színtéren, öt ország részvételével. Az új évadba a V4-országok tehetségei mellett Ukrajnából elmenekült, a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerült fiatalokat hívtak meg, ezzel is kiállva a béke mellett.

 

Virtuózok

 

A nemzetközi műsor zsűrijében ismét világsztárok foglalnak helyet: Maestro Plácido Domingo operaénekes, Miklósa Erika operaénekes, HAUSER csellóművész és Pablo Sáinz Villegas klasszikus gitárművész. A zsűri tagjai továbbá Gabriela Rachidi kulturális igazgató és Harvey Goldsmith zenei promoter. A tehetségkutató három új ítésze: Plácido Domingo Junior énekes, zeneszerző, a Virtuózok V4+ főcímzene szerzője korábban mentorként segítette a fiatal tehetségeket, Dimash Qudaibergen kazah énekes, valamint Keller András Kossuth-díjas hegedűművész-karmester.

A Virtuózok és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek gálakoncertje december 29-én 19:30-kor a Dunán.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Kovács Anikó / MTI, MTVA