Meghalt David Soul, a Starsky és Hutch sorozat főszereplője

80 éves korában elhunyt David Soul amerikai színész, a 70-es években forgatott népszerű bűnügyi sorozat, a Starsky és Hutch egyik címszereplője.

Halálhírét képviselője és családja jelentette be. Felesége, Helen Snell közleménye szerint férje – az apa, a nagyapa, a testvér – betegséggel folytatott bátor küzdelem után családja körében hunyt el.

David Soul Chicagóban született 1943. augusztus 28-án. Apja Richard Solberg egyetemi tanár, történész és politikatudós, továbbá lelkész volt, akinek munkája révén gyerekként Berlinben élt, valamint egy ideig Mexikóban, ahol egyetemre is járt.

A szórakoztatóiparral egy véletlen folytán került kapcsolatba, amikor egy ajándékba kapott gitáron megtanult néhány mexikói népdalt. Visszatérve az Egyesült Államokba munkát keresett, és egy bárban kapott lehetőséget fellépésekre Minneapolisban. Ott kezdett színészkedni, először színházban, majd így került kapcsolatba a filmiparral.

Legismertebb szerepe Kenneth „Hutch” Hutchinson nyomozó megformálása volt az 1975 és 1979 között forgatott Starsky és Hutch televíziós krimisorozatban. Filmbeli nyomozótársát Paul Michael Glaser alakította. A 2004-es Starsky és Hutchban is feltűnt, amelyben Ben Stiller alakította Starskyt, Owen Wilson pedig Hutchot.

 

 

A bűnügyi sorozat mellett 1971 és 2013 között tucatnyi mozifilmben szerepelt, a többi között az 1973-as A Magnum ereje (Magnum Force) című akciófilmben Clint Eastwood oldalán. Televíziós sorozatok epizódjaiban is feltűnt 1966 és 2012 között, a Starsky és Hutch mellett állandó szereplője volt a 60-as évek legvégén a Here Come the Brides című western komédiasorozatnak.

A színészi pálya mellett David Soul a zenei karrierjét is folytatta. Több, slágerlistás dallal szerzett hírnevet (Silver Lady, Don’t Give Up On Us), és öt stúdiólemeze jelent meg.

 

 

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Youtube