Magyarok is díjakat kaptak a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon (+FOTÓK)

A China National Acrobatic Troupe biciklis csoport és a deszka zsánerrel fellépő Troupe Zola mongol artistacsoport kapta az arany díjat a jubileumi XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjátadó ünnepségén.

Ezüst díjat nyert az olasz Elisa Cussadie papagájidomár, Evgeniia Zavadskaia levegő-kötél akrobata és Andrei Pogolerov, a világon egyedülálló halálkerék bemutatójáért.

Bronz díjat kapott a Group Tightrope Walkers Antik artistacsoport magasdrót produkciójáért, Alex Giona szabadidomár, a Les Étolies de Mongolie kaucsuk és íj-számot bemutató csapat, valamint a Duo Antresol levegő-karika számáért.

A China National Acrobatic Troupe tagjai a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál "Budapest Grand Prix" díját is átvehették Fekete Pétertől, a Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatójától, valamint Nagy István agrárminisztertől.

 

XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

A "White Show - Lyrical Circus Late-Night Show" arany díját Anthony Cesar (gurtni, Belgium) kapta. Az ezüst díjat itt Anton Mikheev (gurtni, Oroszország), a bronz díjat pedig a handstand produkciót bemutató, ukrán nemzetiségű Ruslan Kalachevskyi vehette át.

A "Red-White-Green Show - Hungarian Supertalents" magyar kiválóságokat felvonultató műsorának legjobbjait is jutalmazták a díjátadó ünnepségén. A Magyar Tehetségek (Hungarian Supertalents) arany díja a deszka számot bemutató Pal's Compaigne artistaduónak jutott, az ezüst díjat a Flying Weiss Junior flliegende csoport kapta, a bronz díjat Russnák Regina nyerte el gurtniszámáért.

 

XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

A nemzetközi zsűri idén különdíjjal jutalmazta Donnert Alfonsot diabolo számáért.

 

XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

A Fővárosi Nagycirkusz Életműdíját Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója adta át Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója számára.

A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjátadó ünnepségén a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének díjait is átadták. Az arany díjat Alex Giona lószámot bemutató artistaművész érdemelte ki, az ezüst díjjal Selyna Bogino spanyol lábzsonglőrt jutalmazták, a bronz díjat Ádám Henrik kapta magasdrót számáért.

 

XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

Magyarok is kaptak különdíjakat

Fabio Montico, a Latina Circus Festival elnöke két különdíjjal is jutalmazta a fesztiválon megjelent művészek áldozatos munkáját. Az Associazione Culturale "Giulio Montico" International Circus Festival of Italy képviseletében az Urban Verbunk magyarországi tánccsoport produkciójának nyújtott át kitüntetést, illetve az Italian Circus Talent Festival elismerését és meghívását adta át a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola és annak főigazgatója, Kovács Gábor Dénes számára.

Odette Bouglione, a párizsi Cirque D'Hiver Bouglione ügyvezető igazgatója nyújtott át külön elismerést Nagyhegyi Sára hajlógó artistaművésznek, aki Ludmila Kuznetsova, a Szocsi Cirkuszpark igazgatójának meghívásában is részesült.

 

XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

Peter Dubinsky, a nemzetközi zsűri elnöke és a Firebird Productions igazgatója Yaser Abdel Hamid magyar artistaművész kínai rúd számát méltatta szakmai különdíjával, aki a Baku Cirkuszfesztiválra is meghívást kapott.

 

XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

A Pal’s Compaigne deszkaszámot bemutató magyar artistaduó Irina Naumenko, a Cirque de Soleil casting tanácsadójaától a Cirque de Soleil különdíját, valamint Adans Peres, a Starlight Production & Showbusiness menedzsere, Adans Peres elismerését szerezte meg. Az artista duó tagjai meghívást kaptak a Baku Cirkuszfesztiválra és átvehették a Nikulin Moscow Circus Special Prize elismerést is Maxim Nikulintól, a Moszkvai Nikulin Cirkusz művészeti igazgatójától.

 

XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

Az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók és Szakszervezete különdíját Eötvös Tibor elnök nyújtotta át Donnert Alfons (diabolo) számára.

A China Acrobats Association Prize különdíjával Li Chi, a China National Acrobatic Troupe elnöke Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatóját tüntette ki.

 

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. Az eseményen jelen vannak cirkuszigazgatók, művészeti vezetők. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg, két évvel később már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, 2002 óta magyar gálát is tartanak a fesztiválon.

Idén kiállítás is nyílt Csodálatos Cirkuszvilág címmel a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A február 29-ig nyitva tartó tárlaton 12 nemzetközi cirkuszmúzeum "legféltettebb kincseit", köztük napóleoni korabeli ornamentikát, elefántcsont fejdíszt és százéves jelmezeket is láthat a közönség.

 

XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz, Balogh Zoltán / MTI