Három kitűnő banda felvidéki koncertturnén a Jóvilágvannal

Földrajzi és nyelvi összetartozásunk jegyében tavasszal Szlovákia magyarlakta településeire viszi el a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a popkultúrát. A háromrészes rendezvénysorozaton a magyar nyelvű alternatív popzene legszínesebb alakjai mutatkoznak be sportcsarnokok színpadjain a helyi közönségnek.

Május 18-án Királyhelmecen Szabó Balázs Bandája, május 19-én Nyárasdon a Bagossy Brothers Company és május 31-én Komáromban a Margaret Island lép színpadra. A koncerteken előzenekarként a felvidéki Jóvilágvan zenél majd.

“Sajátos történelmünk okán még ma is rendelkezünk egy olyan közös közép-európai kulturális kódrendszerrel, amely nagyban meghatározza, hogy mit gondolunk a világról. A Vasfüggönyön innen az átkosban a leosztott szerepeknek megfelelően Magyarország könnyűzenei, ezen belül is rockzenei nagyhatalom volt. Lengyelországtól a Baltikumon át a Balkánig mindenhol értik a zenénket. Vagyis a könnyűzene az a közös közép-európai nyelv, amelyen keresztül a következő generációk is megértik egymást. Ha kis odafigyeléssel és támogatással a nemzeti kultúra karakterjegyeit megtartva beszéljük ezt a zenei nyelvet, akkor a könnyűzene identitáserősítő erővel is bír.” – fogalmazott a koncertturné kapcsán Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója.

A művészeti ágak közül a zene, kifejezetten pedig a könnyűzene által kapcsolódunk a legkönnyedebb és legtermészetesebb módon a nemzeti kultúránkhoz. A kétnyelvű produkciók a kulturális találkozás közös élményével gazdagíthatnak mindenkit, mindemellett az értékhordozó popkulturális művészet összeköt minket.

A turné másodlagos célja a zeneipar szakmai elősegítése, a zenekarok anyaországi és külhoni érvényesülésének kölcsönös előmozdítása, valamint az egyes zeneipari szektorok szereplőinek kapcsolódása a régióban.

 

A koncertek állomásai

Május 18-án, szombaton Királyhelmecen, az Amfiteátrumban a Szabó Balázs Bandája koncertezik. A multiinstrumentalista dalszerző-énekes, Szabó Balázs 2009-ben alapította meg zenekarát, amely az elmúlt években Magyarország egyik legnépszerűbb együttesévé érett, ráadásul úgy, hogy a magyar népzenéből és sanzonos világból egyaránt táplálkozó, popos, rockos, funkos elemekkel és kamarazenei ízesítéssel teljesen egyedi, határbontó és műfajépítő hangzásvilágot hozott létre.

 

 

Május 19-én, vasárnap Nyárasdon, a Sportcsarnokban a népszerű Bagossy Brothers Company lép színpadra. A gyergyószentmiklósi srácok a legnagyobb magyarországi koncerthelyszíneket is megtöltötték már, eddigi karrierjük során 5 nagylemezt, 1 szimfonikus koncertlemezt, 1 EP-t és egy tavalyi évben megjelent különleges karácsonyi lemezt adtak ki, melyek közül több aranylemez lett, a 2019-es Veled Utazom pedig hatszoros platinaminősítést kapott. Zenei stílusukat és szövegvilágukat egyaránt igazi kárpát-medencei életérzés jellemzi.

 

 

Május 31-én, pénteken Komáromban, a Városi Sportcsarnokban pedig a Margaret Island várja a rajongókat. Pozitív, elgondolkodtató popzenéjük és kirobbanóan energikus előadásmódjuk hatására a közönség hamar szívébe zárta a fonyódi kötődésű zenekart. A Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf alapította csapat több népszerű slágert jegyez, például a 2016-ban berobbant Eső, a Hóvirág, a Veled minden, a Nem voltál jó, a Házszám és a Valahol címűeket. A zenekar kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet az értékközvetítésre és a megújulásra, illetve arra is, hogy koncertjeik sokszínűek legyenek, így a közönségük időről időre a zenei élményen túl különleges emlékekkel térhet haza.

 

 

A koncertek előzenekara a felvidéki Jóvilágvan lesz, mely 2007-ben alakult Párkányban. A csapat hisz az őszinte, üzenetközvetítő zene erejében. Négy lemezük jelent meg: Hanne (2011), Štúrovszkaya (2014), jóvilágvan (2017), A folyó balladái (2021). Zenéjük folyamatosan változik, fejlődik. Legutóbbi lemezükön népzenei ihletésű poprock dalok szerepelnek, mély szimbolikájú, erős szövegekkel. Jelenleg a legismertebb szlovákiai magyar alter formáció.

 

 

Mindhárom rendezvény ingyenes. Beléptetés érkezési sorrendben. A koncertek a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében valósulnak meg.

EZ, ATEMPO.sk / PKÜ