Végér ért a Gombaszögi Nyári Tábor

Gombaszögi Nyári Tábor

Méltón zárult az idei Gombaszögi Nyári Tábor, amikor a háttérben a kivilágított vár fényei villóztak, a nagyszínpadon pedig a Ghymes együttes - kiegészülve Bokor Rékával és Bauer Ildikóval - énekelték a Kézfogás című dalt, amit a közönség is kézen-fogva, egymást átölelve dúdolt. Összességében több mint kétezer résztvevője volt a tábornak, amivel ismét sikerült rekordot döntetni.

Tizenöt helyszínen több mint kétszázötven program valósult meg, koncertekkel, közéleti vitákkal, csapatjátékokkal, színházi előadásokkal, hírességekkel, tudósokkal és utazókkal. A tavalyit is meghaladva, idén félezer sátrat állítottak fel. A tábor közéleti programjában színvonalas előadásokra, fórumokra került sor, idén is elismert szakemberek, politikusok, voltak Gombaszög vendégei. Köztük Karel Schwarzenberg, volt cseh külügyminiszter, Stumpf István, alkotmánybíró, Tóásó Előd, Ondrejcsák Róbert (CEENA), A. Szabó László (MKP), Prékop Mária (Híd). A közéleti paneleken kívül színes művészeti, önismereti és kreatív program várta a látogatókat, esténként pedig a magyar könnyűzene nagyjai szolgáltatták a jó hangulatot.

A Fiatal Építészek Fórumának jóvoltából a Gurigongo Symposium idén is a SzalmaSzínházban tarthatta meg előadásait. Fellépett Laár András, humorista, Scherer Péter rendezésében a Nézőművészeti Kft. Ady és Petőfi című műsora, vasárnap pedig a slam poetry krémje lépett színpadra.

A TANDEM Labirintus Udvara önismereti programokkal várta a pihenni vágyókat, az előadók között szerepelt Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember, valamint Hoppál Bori, testtudat oktató is.

A chillsátort idén a dunaszerdahelyi Durvacrew töltötte meg zenével, a brünni Sárga Szamár szerkesztői analóg fotó-műhelymunkát és naprakész olvasnivalót, az Irodalmi Szemle kortárs irodalmi csemegéket, a Korona sátor pedig a komolyzenét szolgáltatta a táborlakóknak.

A táborban helyet kapott egy húsz köbméteres medence, egy kilenc méter magas mászófal kötélpályával, valamint néhány lelkes pedagógus hallgatónak köszönhetően a Gombaovi is.

A tábor főszervezője, Orosz Örs a következő szavakkal búcsúzott a táborban rendszeresen megjelenő napilap, a Vadalma utolsó számának hasábjain: “Hogy mi itt szeretünk élni, immár dalban, Gombaszög himnuszában is megfogalmaztuk. Itt tetszik a levegő, a megfogható és megfoghatatlan örökségünk, környezetünk, egyedi szellemiségünk és hagyományaink. De máshol nem olyan a te meg ő, mert mit sem érünk várakkal, szokásokkal vagy pénzzel, ha nincs meg az a közösség, ami élettel tudja megtelíteni a teret. Pár hónapja nem is gondoltuk volna, mennyire aktuálissá válnak ezek a tételek. Amikor több tízezren kerekednek fel, hogy új otthonra leljenek akár egy másik földrészen is, a felvidéki magyar közösség megoldásra váró problémái még inkább háttérbe szorulhatnak. Ettől és a politikai szélirányoktól függetlenül mondjuk azt, hogy itt szeretünk élni, itt akarjuk rendbehozni a közügyeket, itt szeretnénk élhető és szerethető környezetet teremteni magunk és a következő generációk számára. Nyitva a világ előtt, de tudatosítva és elmélyítve identitásunkat. Köszönöm mindenkinek, aki ellátogatott Krasznahorkára, hogy ismét együtt lehettünk a felvidéki fiatalok legnagyobb találkozóhelyén és legjobb buliján, a Gombaszögi Nyári Táborban! Jövőre újra, ugyanitt!“

 

Képes napi beszámolóinkat itt olvashatjátok:

Szerelem nyara – a Gombaszögi Nyári Táborból jelentkezünk

Szerelem nyara – második nap a Gombaszögi Nyári Táborban

Szerelem nyara – harmadik nap a Gombaszögi Nyári Táborban

Még tart a szerelem nyara – negyedik nap a Gombaszögi Nyári Táborban

A szerelem nyara nem lankad – ötödik nap a Gombaszögi Nyári Táborban

A szerelem nyara véget ért? - utolsó nap a Gombaszögi Nyári Táborban

 

 

ATEMPO.sk