Híd Vegyes Kar - bemutatjuk a XVI. Kodály Napok résztvevőit

A somorjai Híd Vegyes Kar 2012-ben jubilált. Bő negyven éve kezdte toborozni az énekelni szerető ismerősöket néhány buzgó lokálpatrióta. Az egykori Somorja színes társadalmi és kulturális élete, a nagy elődök példája ösztönözte őket. Tenni akartak a városért, nemzeti közösségért, zenei anyanyelvünkért.

Az alakuló csoporthoz néhányan csatlakoztak a régi daloskörből is, ám a derékhad a fiatalabb korosztályból verbuválódott. Ma is vegyes a kórus összetétele. Sok régi arc sajnos már eltűnt a sorokból. Két nagymama jelenlétét unokájuk folytatja kiválóan. Örömükre új arcok jelennek meg folyamatosan. Az összetartó csapat baráti légköre közéjük vonzza a közeli községek érdeklődőit, sőt pozsonyi dalosok is tagjai már a kórusnak.

Az alapító karnagy Pokstaller László a jelképes Hid nevet Fábry Zoltán gondolatai nyomán választotta. A kórus vállalta az összekötő küldetést, népek nemzetek kultúrák tiszteletét, elfogadását, a különböző szerzőjű és nyelvű kórusművek bemutatását. Hazai és külföldi kórusokkal baráti kapcsolatokat ápolnak. Rendszeresen találkoznak szlovákiai, magyarországi, erdélyi, csehországi, osztrák és holland kórusokkal. Közös rendezvényeken lépnek fel, kórustáborokban gyakorolnak, tanulnak egymástól, új barátokkal és szép élményekkel gazdagodnak. Nemzeti és egyházi ünnepeken énekelnek.

Lassan 14 éve Dr. Hecht Anna karnagy vezeti a kórust, s folytatja a megkezdett munkát. Egyre igényesebb művekkel dolgoznak, ismerkednek az énektechnika finom formáival, a szép hangzás és kifejező előadás módjaival. Több kilónyi kottaanyaguk is jelzi, hogy repertoárjuk jócskán megszaporodott. Népi, világi és egyházi műveket adnak elő jeles szerzőktől.

A 16. Kodály Napok számukra is nagy kihívás. Szeretnének méltón helytállni a szlovákiai magyar kórusok seregszemléjén Galántán.

Dr. Hecht Anna

ATEMPO.sk