Bányászgyerekből világsztár - Tom Jones születésnapjára

Tom Jones

Ma ünnepel a walesi születésű Tom Jones, a Delilah, a Sex Bomb és a She's A Lady slágerek előadója. Szegény bányászcsaládba született 1940. június 7-én és iskolai pályafutása 16 éves korában már véget is ért, egy évvel később gyermeke és felesége volt. Kenyerét építőmunkásként és porszívó-ügynökösködéssel kereste, esténként bárokban énekelt ahol fel is fedezték.

 

 

Fél évszázaddal ezelőtt kezdte pályafutását, első zenekarát 1963-ban alapította Tommy Scott and the Senators néven. Első listavezető dala az It's Unusual volt 1965-ben, egy évvel később a Green, Green Grass of Home, 1968-ban pedig a Delilah lett hatalmas sláger. Saját televíziós showműsora volt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban amiért 1970-ben Golden Globe-díjra jelölték. Több filmben szerepelt, köztük a Támad a Mars!-ban.

 

 

Az erőteljes, remek hangú énekes a nyolcvanas években Prince dalának, a Kissnek a feldolgozásával tért vissza a sikerlistákra. Ezt a kislemezt a kísérletező újhullámos csapattal, az Art of Noise-zal közösen rögzítette, a korong több millió példányban kelt el világszerte. A kilencvenes években az If I Only Knew (1994) és a Sexbomb (1999) számított kiemelkedő Tom Jones-slágernek.

 

 

1965 óta mintegy 150 millió példányban adták el lemezeit. Legutóbbi - sorrendben 41. - stúdióalbuma, a Surrounded by Time 2021-ben jelent meg, ami igazi meglepetés.

Pályafutása során kapott Grammy-díjat, Brit Awardsot, 1999-ben átvehette a Brit Birodalom Érdemrendjét (OBE), 2006-ban lovaggá ütötte II. Erzsébet királynő.

 

 

Hamarosan élőben os láthatjuk Magyarországon a népszerű énekest, hisz a VaszprémFeszt egyik sztárfellépője lesz augusztus 19.-én.

ATEMPO.sk