Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam - Miklósa Erika operaénekes születésnapjára

Miklósa Erika

Ma ünnepli születésnapját Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

„Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam. Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!” - vallja magáról a művésznő.

Miklósa Erika Kiskunhalason született 1970. június 9-én. Gyerekkorában sportolónak készült, hiszen szülei is sportolók voltak. Egy baleset következményeként azonban le kellett mondania az atlétikáról, és érdeklődése a zene és éneklés felé irányult.

Gimnazista korában családi rendezvényeken, esküvőkön és egyéb ünnepségeken lépett fel. Egyik ilyen alkalommal figyelt fel a hangjára Madai Lilla énektanár. Ezután kezdett el komolyabban napi szinten gyakorolni, magánórákra járni, majd hamarosan felvették a szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumba, ahol a négyéves képzést mindössze két év alatt elvégezte, Berdál Valéria növendékeként.

 

Miklósa Erika

 

Közben a Magyar Állami Operaház egyik nyilvános meghallgatásán előadta az egyetlen áriát, amit akkor ismert, Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynőjét. Legnagyobb meglepetésre felvették, és így minden idők legfiatalabb magánénekese lett az Operaháznak.

1991. január 21-én Papagena szerepében debütált Mozart Varázsfuvolájában. Ezzel egy időben az Interoperett koncertek állandó szereplője volt a Pesti Vigadóban. Hamari Júlia meghívására 1992 novemberében fellépett a Mester és a jövő című brüsszeli nagykoncerten, ahol Bellini I Capuleti e i Montecchijéből énekeltek részleteket.

 

 

Még ebben az évben Mannheimben mutatkozott be A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében, amellyel csakhamar meghódította a világ összes jelentős színpadát Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig, és ő lett a legkeresettebb művész ebben a szerepben, amelyet mára több mint ötszázszor énekelt.

Ezt követően előbb Philadelphiában, majd Milánóban képezte magát, ösztöndíjasként.

 

 

1999-ig tagja volt a Magyar Állami Operaháznak, és addig szoprán szerepek egész sorát énekelte el: Haydn Élet a Holdon című előadásában Flaminia szerepét bízták rá; Humperdinck Jancsi és Juliska előadásban ő az Altatómanó; Kacsóh Pongrác János vitézében a Francia királykisasszony szerepében tűnt fel; ifj. Johann Strauss A denevér című előadásában Adélt játszotta.

 

 

2004-től állandó fellépője a New York-i Metropolitannek. Az opera műfaja mellett szívesen kalandozik a musical, az operett világába is; számos exkluzív gálakoncert főszereplője.

2014 óta a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny zsűrijének tagja és a Kis Virtuózok Alapítvány alapítója.

 

Virtuózok

 

A számos elismerés mellett tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották.

Pályája során bejárta a világot, de lakhelye mindvégig Magyarország maradt, egy bakonyi kis faluban él.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: miklosaerika.hu