Felvidékről indult - Bolba Lajos karmester, zenei rendező emlékére

Bolba Lajos karmester, a Magyar Rádió Szórakoztatózenei osztályának és a Magyar Televízió zenei osztályának egykori vezetője, számtalan könnyűzenei műsor zenei rendezője volt.

A könnyűzenei élet eMeRTon Életmű-díjas, Magyar Rádió nívódíjas, meghatározó egyénisége pályája során a József Attila Színház, a Budapesti Operettszínház, a Madách Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Pesti Magyar Színház valamint a Vidám Színpad karnagya és zenei rendezője is volt.

Számtalan könnyűzenei műsort - mint a nemrég 50. születésnapját ünneplő Táncdalfesztivál, a Tessék választani, a Made in Hungary, vagy a Slágerbarátság -, valamint hanglemezeket, filmeket, színdarabokat szerkesztett és rendezett az 1960-as évek óta.

 

Bolba Lajos 1931. augusztus 2-án született a csehszlovákiai Késmárkon. Pozsonyban cseh, német, szlovák és magyar nyelvű iskolába is járt. Mikor a második világháború alatt iskoláját lebombázták, Újtátrafüredre került, ahol liftesfiúként dolgozott.

1945-ben Magyarországra települt, a Berzsenyi Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Itt fedezték fel zenei tehetségét, s ösztönözték, hogy a Zeneakadémián tanuljon tovább. Ott karvezetésből szerzett diplomát. Majd egy másik intézményben ének-, valamint szlovák nyelv és irodalom szakos tanárként is végzett.

1959-ben lett a Magyar Rádió munkatársa, a Zenei osztály szerkesztője, a Könnyűzenei, majd a Szórakoztatózenei osztály vezetője. 1994 és 1996 között a Magyar Televízió (MTV) zenei osztályvezetője volt.

Húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1991-ben megalapította a Harmónia Énekegyüttest. 1996-1998 a Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola igazgatójaként dolgozott.

Az eMeRTon-díjat a Magyar Rádió az ő kezdeményezésére hozta létre 1986-ban.

Hosszú betegség után, 86 éves korában hunyt el 2018. január 29-én Budapesten.

ATEMPO.sk / MTI