Ő volt Szaxi Maxi, a Hungaria és a Dolly Roll szaxofonosa - Fekete Gyula Brúnó emlékére

Fekete Gyula Brúnó, vagyis Szaxi Maxi, olyan zenekarok szaxofonosa és énekese volt, mint a Hungária vagy a Dolly Roll.

 

 

Fekete Gyula zenész, zeneszerző, szövegíró 1951. augusztus 26-án született Budapesten zenész családban. Apja a Stúdió 11-ben baritonszaxofonozott, édesanyja pedig szimfonikus zenekarban hegedűs volt. Szülei nyomására egyszerre kezdett zongorán és hegedűn tanulni, ám mégis a szaxofon vált a legkedvesebb hangszerévé.

A szaxofon mellett fuvolázott, zongorázott, gitározott és basszusgitározott, valamint énekelt is.

A 1983-ig a Hungáriában zenélt, ahol olyan számokban működött közre, mint a Neonparádé, Randi Andi, Taxi Szaxi vagy épp a Twist troli. A zenekar felbomlása után automatikusan a Dolly Roll együttes tagja lett, ahol szintén sikeres dalokat énekelt, többek közt a Wind szörny, Naplemente, Maria Makaroni szerzeményeket.

 

 

Két szólólemezt adott ki, a Rock 'N' Roll Maximix címűt 1990-ben, amit jóval később, 2006-ban Ami jó, az jó albumot. Kiadót is üzemeltetett, de énekes-zongoristaként körbejárta a világot.

2014-ben egy luxushajó zenekarában dolgozott, ahol hirtelen rosszul lett, leesett és nyaktól lefelé lebénult. Helikopterrel vitték kórházba, ahol életmentő műtétet végeztek rajta, majd mesterséges kómában tartották. Fokozatosan javulni kezdett az állapota, de sokkal lassabban, mint azt előzőleg gondolták.

67 éves korában hunyt el 2019. augusztus 21-én

Roni, ATEMPO.sk