85 éves Toldy Mária énekesnő

Ma ünnepli 85. születésnapját Toldy Mária énekesnő, énektanár, akinek a családjában van férje, Malek Miklós Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, lánya, Malek Andrea EMeRTon-díjas színésznő-énekes és fia, ifj. Malek Miklós dalszerző.

Budapesten látta meg a napvilágot 1938. május 3-án Toldy István és Worschitz Mária gyermekeként. A hatvanas évek elején a Magyar Rádió tánczenei stúdiójában kezdte énektanulmányait, tanára Balassa P. Tamás volt. Majd a Lipcsei fesztiválon debütált mint énekesnő a Barna bőrű hableány című dallal.

 

 

Első igazi slágere a Húszéves vagyok című dal volt, ez a sláger tette ismertté itthon is, amit olyan dalok követtek, mint a Békaszerenád, a Bumcsili, az Egy, velem ugye könnyen megy vagy éppen a Például te. A hagyományos tánczene egyik kiemelkedő képviselője. Ő énekelte magyar nyelven az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztes France Gall Poupée de cire, poupée de son dalát, Tardos Péter szövegével, Viaszbaba címmel. Az 1966-os első Táncdalfesztiválon Más ez a szerelem című dalával megosztott első díjat, és előadói díjat nyert. 1967-ben a Rövid az élet című dallal szintén megosztott első helyezést és előadói díjat nyert a Táncdalfesztiválon. Népszerűségét mutatja, hogy a keleti blokk országain kívül Angliában, is vendégszerepelt, Nyugat-Németországban pedig 2 lemeze jelent meg.

 

 

Gyermekkora óta énektanár szeretett volna lenni, de az élet más lehetőséget kínált – a színpadot. Amikor 1971 januárjában felkérték, hogy tanítson a Postás Zeneiskola táncdal stúdiójában, elvállalta.

Tíz évig énekelt, és a pályája csúcsán hagyta abba. Úgy gondolta, így nem csak taníthat, de gyermekei nevelésében is jobban részt tud venni.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TWarls8rCi4

 

Tanári korszaka azonban a Vasutas Zeneiskolában kezdődött 1990-ben, itt kapott lehetőséget egy musicaliskola létrehozásához, amely 2001 óta az Operettszínházzal együttműködve neveli az utánpótlást.

Ars poeticája: „A gyémántot nem csak csiszolni kell, de folyamatosan keresni is kell, felbukkanását nem szabad csak a véletlenre bízni.”

A Budapesti Operettszínház művész utánpótlásának tanáraként a Pesti Broadway Stúdióban, ének (opera, népdal, műdal, táncdal) tanszakokon ének oktatóként működik.

 

 

Első férje Bágya András zeneszerző volt, második Malek Miklós zeneszerző, akitől Malek Andrea színésznő és ifj. Malek Miklós zeneszerző, producer fia született.

2002-ben Weiner Leó-díjat kapott, 2008-ban átvehette A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2016-ban Regionális Prima Díjban részesült. 2021-ben Emberi Hang Életműdíjat kapott.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan, Toldy Mária FB