Versek és gitárok bűvöletében - 65 éves Páko Mária

Ma ünnepli 65 születésnapját Páko Mária rimaszombati zenész, tanár, gitárgyűjtő.

Lénártfalván látta meg a napvilágot, ahol az alapiskola alsó tagozatát is végezte, majd Rimaszécsen fejezte be az alapiskolát. 1974-től a tornaljai gimnázium tanulója volt.

Zeneszerető családban nőtt fel, náluk a zene a mindennapok részét képezte. Gitározni a bátyjától tanult meg, akinek máig sokat köszönhet. Másodikos gimnazistaként egyetlen nyári vakáció elég volt a számára, hogy elsajátítsa az alapokat. Ettől kezdve az élete összefonódott a zenével.

A vers megzenésítést is már gimnazista korában kezdte, elsőként Ady Endre verseit dolgozta fel. A lévai pedagógiai szakközépiskolában, ahová 1977-től felépítményibe járt, gitáregyüttest alapítottak és a gitárt azóta se eresztette el.

 

 

1979 és 2009 között a Rimaszombati Diákotthonban dolgozott, ahol zenei foglalkozásokat tartott a gyerekeknek és még tehetségkutatót is szervezett nekik.

„30 évet dolgoztam a Diákotthonban (onnan ismernek országszerte), ahol sok zenészt neveltem ki és indítottam utukra” – mondta korábban interjúnkban Mária.

Az elmúlt években számos zenekar tagja volt (Tween, Nosztalgia Trio, Mobil), 1999-ben megnyerte a Slávici na ulice versenyt, 2005-ben pedig Ungváron nyert nemzetközi díjat Demjén Attilával.

Mindeközben folyamatosan zenésített verseket, kiemelten odafigyelve a gömöri költők munkáira.

 

 

2009-től a rimaszombati Magyar Tanítási Nyelvű Speciális Alapiskola tanára volt, több évig tanított a Heuréka magán művészeti iskolában is, 2014-től pedig a rimaszombati Tompu Mihálya Gimnáziumban "zenei műhelyt" is vezet, ahol gitározni tanítja a gyerekeket és a zene szeretetére neveli őket.

Számos együttest alapított a diákjaival, melyekkel a Tompa Mihály Országos Versenyen aranysávos minősítéseket értek el. Ilyen volt a Tompa Virágai, a Tűzvirág, a Viharvirág, a Gitáros sokk, a Csillagvirág, az Ütős Ötös, a Mákvirágok és a Nefelejcs is, melyekkel Gömörben és Magyarországon is rendszeresen felléptek, fellépnek.

Az általa vezetett Csillagvirág együttes volt a legsikeresebb, mely három egymást követő évben nyerte el a Tompa Mihály Országos Versenyen az aranysávot. 2019-ben megjelent a Magyar vagyok című CD-jük is.

 

 

Egy különleges gyűjteménye is van Páko Máriának, melyre nagyon büszke.

„Mintegy 140 húros hangszer, gitár, mandolin, balalajka, lant, bendzsó, buzuki alkotja a gyűjteményt, amit több mint 30 éve gyűjtögetek. 70 százaléka ajándék. Az egyik legértékesebb, amit anyukámtól kaptam. Ez volt az első gitárom. Főleg morális értéke van a gyűjteménynek, sok barát ajándéka és a sok zenész mágikus ereje. Ezek között élem az életem.”

A gyűjteményt 2005-ben Magyarországon (Sajószentpéteren), majd 2015-ben a Rimaszombatban is láthatta a közönség.

2014-ben Rimaszombat polgármesterének díját kapta meg odaadó munkájáért, 2015-ben a Katedra díját vehette át és a Gömör-vidék személyisége címet is elnyerte. 2021-ben Pedagógus Életpálya Díjat kapott.

Páko Mária lokálpatriótának tartja magát, aki szívvel-lélekkel szereti szülőhelyét, a helyet, ahol él.

 

 

EZ, ATEMPO.sk