10 éve hunyt el Kovács Erzsi, a tragikus sorsú énekesnő, akit Cziffra György is kísért

Kovács Erzsi EMeRTon-díjas énekesnő, előadóművész, a magyar tánczene egyik meghatározó alakja volt, aki 1950-től kezdve aktívan részt vett a hazai zenei életben. Utolsó lemezét 79 évesen vette fel, Mosolyogva búcsúzom címmel.

Budapesten született 1928. június 2-án. Apja Stégmüller Béla volt, édesanyja az Országos Magyar Tejszövetkezeti Központban dolgozott. Kovács Erzsi Budapesten, a János Kórház egyik mellékhelyiségében született meg, miután anyját az orvosa azzal küldte el, hogy túl korán jött, még nincs itt a szülés ideje. Családnevét édesanyja után kapta. Első férje Boros László zongorista, a második Komáromi Tibor, a harmadik Kékesi János volt.

Eleinte szórakozóhelyeken lépett fel, de már kezdőként többször Cziffra György kísérte zongorán.

 

 

1949-ben, 21 évesen ismerte meg Szűcs Sándort, az Újpesti TE labdarúgóját, akibe azonnal beleszeretett. Mindketten házasok voltak, viszonyuk tehát a közerkölccsel – és különösen a „szocialista embertípus” erkölcsével – ellentétesnek minősült, ezért a hatóságok a zaklatásukba kezdtek, hogy így provokálják ki nyugatra szökési kísérletüket, majd példastatuálással rettentsék el a kiváló magyar sportolókat a disszidálástól.

 

Kovács Erzsi

 

Ennek során Kovács Erzsi egyik (vélhetően mit sem sejtő) kollégája révén egy beépített ávós ügynökről sikerült elhitetni velük, hogy szakavatott embercsempész, aki biztonságosan kijuttatja őket Ausztriába, ahová a zaklatások elől, a nyugodtabb és boldogabb élet reményében kívánkoztak. Az illető ellenben egy Vas megyei zsákfaluba vezette őket, egyenesen a „zöld ávó” (a határőrség) és a rendőrök karmai közé.

A disszidálási kísérlet ezzel nemcsak meghiúsult, de tragikus véget is ért: a szerelmespárt rögtön letartóztatták, Kovács Erzsi az 1951. május 19-én lezajlott zárt tárgyaláson 4 év börtönt kapott, Szűcs Sándort pedig, aki ekkor aktív rendőrtiszt volt, ráadásul a „csempész” kérésére még a szolgálati fegyverét is magával vitte, egy soha ki nem hirdetett, nem létező jogszabály alapján halálra ítélték. Szűcs nem kért kegyelmet; Puskás Ferenc és Szusza Ferenc közbenjárása ellenére a 28 éves focistát 1951 nyarán kivégezték.

 

 

Kovács Erzsi a börtönben többször volt kitéve kínzásoknak, megaláztatásoknak, sőt kényszermunkán is dolgoztatták a Csepel Autógyár építkezésén. Börtönévei alatt férje elhagyta és mindenéből kiforgatta. 1954-es szabadulása után először adminisztrátorként helyezkedett el, majd később visszatért az énekesi pályára. Németh Lehellel és a Holéczy együttessel járták az országot. Első nagyobb sikerét 1957-ben érte el a Régi óra halkan jár című dallal.

1955-ben, amikor dalai már több mint 2,5 millió példányban jelentek meg, platinalemezt kapott. 1964-ben, miután a hanglemezgyár vezetése úgy döntött, hogy az énekesnő már nem kell a közönségnek, külföldre szerződött.

 

 

Külföldön mintegy 14 éven keresztül lépett fel, többek között Német- és Svédországban, valamint világjáró hajókon is énekelt. Miután hazatért, többnyire vidéken szerepelt, esztrádműsorokkal, gyakran Koós János társaságában. Az évtizedek során több önálló koncertje volt: fellépett a Budai Parkszínpadon, a Pesti Vigadóban és az Operettszínházban is. Utolsó lemezén hallható egy Dalida- és Milva-feldolgozás is. Több mint tíz albuma jelent meg.

Két film is készült Kovács Erzsi és Szűcs Sándor tragikus szerelméről, 2005-ben Szobolits Béla rendezett dokumentum-emlékfilmet Miért? – Egy tragikus szerelem története címmel. 2022-ben pedig Vitézy László dolgozta fel ugyanezt a témát Az énekesnő c. adaptációs filmdrámájában, melyben a Kovács Erzsiről mintázott szerepet Bánovits Vivianne játssza.

 

 

2014. április 6-án hunyt el, áttétes tüdőrákban.

Munkásságát 1994-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2001-ben EMeRTon Életműdíjjal, majd 2007-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el. 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Rádió és Televízió Újság, Nagy Gyula / Fortepan