Több mint 300 év karácsonyából merít hangversenysorozatán Rákász Gergely

Rákász Gergely

Majdnem húsz városba látogat el Rákász Gergely orgonaművész, hogy bemutassa új albumát, amelyen az elmúlt több mint 300 év karácsonyi szerzeményeiből merít.

Rákász Gergely elmondta: az ünnep hangulatát megidéző Christmas című lemeze és hangversenysorozata a régi idők karácsonyait eleveníti fel. Az új lemez a 2005-ben megjelent első karácsonyi album folytatása.

Karácsonyi lemezén és koncertjein Johann Sebastian Bach és Liszt Ferenc művei mellett Jacques Arcadelt Ave Maria-átirata, Csajkovszkij Diótörőjének két részlete és Antalffy-Zsiross Dezső alkotása is elhangzik.

A kiválasztott darabok egy része kifejezetten az ünnepre íródott, némelyik viszont egyáltalán nem karácsonyi zene, az idők során azonban történetük és hangulatuk révén az ünnep részévé váltak.

A darabok előtt ezúttal is lesznek zenetörténeti kommentárok, hogy a hallgatók az adott korszakból is pillanatképet kaphassanak. Ezen kívül a koncertre tervezett karácsonyi látványvilággal is készülnek, amelyet ezúttal is Papp Norbert festőművész állított össze.

 

 

A lemezbemutató koncertek sorozata december elején indult, és még hátra van Székesfehérvár, Komárom, Tata, Kaposvár, Dunaújváros, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Győr, Kecskemét és Kiskunfélegyháza, majd december 30-án Kiskunhalason ér véget.

December 14-én 18.00 órától Dél-Komáromban a Református Templomban, 21-én Mosonmagyaróváron a Mosoni Szent János Templomban, 26-án és 27-én pedig Győrben a Belvárosi Református Templom hallhatjuk a művészt.

Rákász Gergely 15 évesen az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét, majd 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett. Több mint ezer fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban.

ATEMPO.sk / MTI