A pozsonyi Dohnányi Ernő első operája a tévében Dohnányi Olivér vezényletével

A pozsonyi Dohnányi Ernő Simona első operája a tévében Dohnányi Olivér vezényletével

Felvételről lesz látható a pozsonyi születésű Dohnányi Ernő Simona néni című vígoperája 2022. július 24-én, vasárnap 20.00 órától az M5 műsorán.

Dohnányi Ernő azon magyar zeneszerzők egyike, akiknek műveit sokkal ritkábban játsszák, mint megérdemelnék. Ezúttal a Zeneakadémia egykori főigazgatójának első operáját láthatjuk.

Felvidékről indult - Dohnányi Ernő világhírű zeneszerző, zongoraművész emlékére

Simona néni (Megyesi Schwartz Lúcia) egy apácazárda szigorúságával tartja Beatricétől (Miksch Adrienn) távol a kérőket, ódon itáliai villájában. A nénit fiatal korában faképnél hagyták az oltárnál, és azóta mindenkit óv a szerelmi csalódásoktól. Nuto, a hűséges háziszolga (Pataki Bence) gondoskodik arról, hogy egy férfi se tehesse be a lábát. Nem sejtik, hogy egy kérő álruhában már bejutott: Ghino gróf (Ódor Botond) süketnéma kertésznek tetteti magát. A megfelelő pillanatra vár, hogy szerelmet valljon a szépséges Beatricének, és megszöktesse a birtokról. Beatrice cserfes szolgálóleánya, Giacinta (Sáfár Orsolya) szerint a szerelem miatt érdemes kockáztatni és vállalni még a fájdalmat, csalódást is. Egyszer csak megjelenik Ghino vén, hóbortos cimborája, Florio gróf (Cseh Antal) is, aki régi ismerősre talál a villában. Ez a találkozás nem várt hatással van a fiatal szerelmesek életére is.

 

 

Dohnányi Ernő vígoperáját 2021 januárjában mutatta be az Eiffel Műhelyház Varga Bence produkciójában (dramaturg: Gasztonyi Kálmán, díszlettervező: Fekete Anna, jelmeztervező: Schütz Nikolett), a zeneszerző távoli rokona, a nemzetközi koncertéletben Oliver von Dohnányiként ismert Dohnányi Olivér vezényletével.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk
Fotó: Nagy Attila