Kinyitotta a Kincsesládát Holocsy Katalin (INTERJÚ)

Kinyitotta a Kincsesládát Holocsy Katalin (INTERJÚ)

Mátyusföld mesekincseit, Fellinger Károly kincses meséit mondja hangsokönyvön Holocsy Katalin, a Komáromi Jókai Színház művésznője. A hanghordozót a The Art művészeti ügynökség adta ki, a Kultminor támogatásával. Farnbauer Péter komáromi Fambi Stúdiójában rögzítették. A Kincsesláda kulisszatitkairól beszélgettünk a színésznővel egy komáromi kávéházban.

 

Volt rá időd?

A színházban a minimumra csökkent a munkám az elmúlt évekhez képest, több lett a szabadidőm, így ennek köszönhetően új színészi feladatokban próbálhattam ki magam.

Többek között szerepeltem reklámfilmekben. Kipróbálhattam magam a Mintaapák című sorozatban Mészáros Béla partnereként. Húsz év után találkoztunk újra. Osztálytársak voltunk annak idején, amikor cserediákként a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen töltöttünk egy trimesztert. Azután egy dokumentumfilm-sorozat hangját adtam.

A legérdekesebb feladat egy amerikai megaprodukcióban való forgatás volt, amelyben, ha csak rövid ideig is, Ethan Hawke és Oscar Isaac kollégája lehettem. Kislányommal, Hannával anyát és lányát játszottuk.

Szentendrén zajlott a forgatás. Az emléket azóta is szívemben őrzöm. Mindvégig csipkedtem magam, hogy ébren vagyok-e, vagy álmodom. Hatalmas élmény volt számomra, hogy testközelből figyelhettem, miképp dolgoznak ezek az amerikai sztárok és hogyan készül egy amerikai megaprodukció. A kameraállások váltása között álltunk egymás mellett a két világsztárral, és csak mosolyogtunk egymásra, ugyanis azt is tartalmazta a szerződésünk, hogy nem szabad őket megszólítani. Mindennek ellenére nagyon közvetlenek és kedvesek voltak.

És ennek az időszaknak köszönhetem, hogy elkészült az első hangoskönyvem Fellinger Károly Kincsesláda című mesekötetéből. Tavaly késő ősszel mondtam fel a huszonöt mesét a Fambi Stúdióban.

 

Holocsy Katalin

 

Miért ezt a 2015-ben megjelent kötetet választottad?

Gyermekeink születése óta sok mesekönyvünk gyűlt össze. Rendszeresen olvastam Hannának és Rózának meséket, ami az egyik kedvenc közös időtöltésünk volt. A hangoskönyv gondolata nagyon régen bujkált bennem. Gyakran autózom Dunaradvány és Komárom között, többször megyünk a nagymamához Nagyszelmencre.

Amíg kisebbek voltak a lányok, nehezebben viselték az autózást. Ilyenkor meséltem és énekeltem nekik, nagyon megnyugtatta őket a hangom.

Most már felcseperedtek és önállóan olvasnak, ez a korszak véget ért. Ennek emlékére gondoltam megörökítem az egyik kedvenc könyvüket hangoskönyv formájában. Tavaly a The Art művészeti ügynökség pályázatot nyert a Kultminornál, így neki is állhattam a munkának. Sokáig gondolkodtam, hogy a kedvenc mesekönyvek közül mégis melyiket válasszam. Azért tettem le a voksomat a Kincsesláda mellett, mert

az egyik mese, a Napsugárkisasszony Illésházáról szól. Arról a faluról, ahol édesapán született. Ez a könyv Mátyusföld mesekincseit dolgozza fel.

 

Holocsy Katalin

 

Meghallgatták a gyermekek?

Ahogy meghozta a futár a cédéket, küldtem egy példányt a dunaradványi alapiskolába, és úgy tudom, nagy előszeretettel hallgatják. Amióta anya vagyok, és azt hiszem, minden édesanya így van ezzel, az időm nagy részét a háztartás és a gyermekek körüli teendők töltik ki.

Kevés a szabadidőm, bővül az el nem olvasott könyvek, a meg nem tekintett filmek listája.

Ezen úgy igyekszem enyhíteni, hogy a takarítás, a vasalás, a főzés, az edzés közben számomra izgalmas hangoskönyveket, podcastokat hallgatok. Összekötöm a kellemest a hasznossal.

 

Holocsy Katalin

 

Szerepelsz a Rákóczi Szövetség magyar iskolába való beíratási kisfilmjében. Miért fontos számodra, hogy kiállj e mellett?

Számos gyermekpszichológiáról szóló könyvben olvasható, hogy egy gyermeknek nem csak fizikai igényei, de lelki, érzelmi szükségletei is vannak, mint a szeretet, az elfogadás, a figyelem, a biztonság. Én úgy gondolom, hogy egy magyar kisgyermek ilyen jellegű érzelmi szükségleteit a családon kívül csakis egy magyar iskola tudja biztosítani. Ahogy egy magyar kisgyermek magyar identitását szintén a magyar iskola tudja erősíteni.

Felmérések szerint a Kárpát-medence magyarságának identitását nem a vérségi leszármazás, hanem a kulturális összetartozás érzése határozza meg. Ijesztő nézni a népszámlálás statisztikai adatait, hogy tájainkon rohamosan fogy a magát magyar nemzetiségűnek vallott emberek száma. Bele sem merek gondolni, mi lesz húsz év múlva. Ez, sajnos, hatással van a mi munkánkra, pontosabban a színházba járó nézők létszámára is. Nem beszélve arról, hogy a pandémia miatt sok minden átértékelődött az emberekben és elszoktak a színháztól.

Csak bízni merek abban, hogy lesz még részem teltházas, dupla soros pótszékes nézőterek előtt játszani.

 

Holocsy Katalin

 

Hol kapható a Kincsesláda hangoskönyv?

A komáromi Diderot könyvesboltban. A webshopjukból pedig megrendelhető.

 

Terveztek újabb hangoskönyvet a The Art ügynökséggel?

Durica Katarina, akivel egy író-olvasó találkozón ismerkedtem meg Párkányban, engedélyt adott, hogy feldogozzam új regényét hangoskönyv formájában. Amennyiben sikeres lesz a pályázat, két kolléganőmmel együtt, nekiállunk ennek az izgalmas munkának.

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó:  a szerző, Tóth Tibor