Világok násza – Hamarosan jön Szvrcsek Anita első lemeze (INTERJÚ)

Világok násza – Hamarosan jön Szvrcsek Anita első lemeze (INTERJÚ)

Budapesten, az Autentik Stúdióban énekelte fel első lemezét Szvrcsek Anita színművésznő, neves zenészek közreműködésével, még tavaly márciusban. Az Alsó-Garam Menti Fejlesztési Partnerség PT, az ATD Pro és a Kultminor támogatásával készült hanghordozó a közeljövőben jelenik meg. A Komáromi Jókai Színház öltözőjében készítettünk interjút Schwechtje Mihály Örökség című előadása után, amelyben harmadik éve alakítja Jusztinát, nagy sikerrel.

Nagyon köszönöm az égieknek és mindenkinek, hogy megtalált Jusztina – Alakítás díjat kapott Kisvárdán Szvrcsek Anita

 

Miért dönt úgy egy színésznő, hogy sanzonokból, dzsessz-sztenderdekből, örökzöldekből készít lemezt?

A budapesti színművészeti egyetemen voltam szakmai gyakorlaton, amikor Selmeczi György tanár úr, a zenei tanszak vezetője az énekvizsga után megjegyezte,

„ennek a Tücsök Anitának kivételes vokálisa van, igazán érdemes lenne vele valamit kezdeni”. Magyarországon a mássalhangzó-torlódást nehezen verbalizálják, ezért ott mindenkinek csak „Tücsökanita” vagyok. (nevet).

Persze énekeltem korábban is, több különféle stílusú zenekarom volt, meg mondogatták énektanárok és hozzáértő fülekkel rendelkezők, hogy jó orgánumom és zenei hallásom van…

A zene mindig elhagyhatatlan része volt az életemnek, mondhatom, hatalma van felettem. Az egyetlen művészeti ág, ami azt csinál velem, amit akar.

A „Világok násza” első és egyben utolsó lemezem (nevet), afféle harmadik gyermekem, a két kislányom mellett. Csak éppen ezzel nem csupán kilenc hónapig, hanem majd húsz évig vajúdtam. (nevet).

 

Szvrcsek Anita

 

Egyesülnek benne bizonyos világok?

A lemezen hallható zenei világok kvázi bennem és általam egyesülnek, ebből lesz a nászuk. (nevet)

A dzsessz, a latin zene, az argentin tangó, a francia sanzonok, a magyar örökzöldek mind-mind külön világok… Innen eredeztethető az album címe. Illetve szeretem, ha fuzionálnak zsánereket és egy dalon belül szimbiózisba kerülnek, úgymond házasítják őket.

 

Közben találkoztál Széney A. Vera kortárs költőnővel.

Az már régebben volt. Vera mondhatni jobban ismer engem, mint én magamat, messzire nyúló szövetség köt össze minket. Három dalt jegyez a lemezen. Valójában ő győzött meg arról,

hogy ne legyek se gyáva, se kishitű, és amit huszonévesen megálmodtam, negyven pluszosan legyek már olyan kedves, végre valahára megvalósítani és higgyem el, hogy nem kell nekem téridőt görbítenem, nem kell magasabbra nőnöm a jegenyefáknál, sem pedig lyukat fúrnom sehova.

Egyszerűen csak tegyem magamat boldoggá azzal, hogy ezt megalkotom, és éljek azzal az adománnyal, amit a Jóisten vélhetően a torkomba rakott. És ha ezzel másoknak is örömöt tudnék okozni egy icipicit legalább, akkor már nem volt minden hiába.

 

Szvrcsek Anita

 

A sanzon olyan műfaj, amit elő kell adni. A legjobb választás egy színésznő számára.

Igen. Kifejezetten aktori műfaj. Jacques Brel az egyik legkedvesebb sanzonékesem, Yves Montand mellett. Ő mondta, hogy

megkerülhetetlen, hogy egy sanzonba ne haljon egy kicsit bele. Én is így érzem, hiszen ennek a műfajnak komoly a mondanivalója és költői igényességgel fogalmaz

. És nem lehet másképp az argentin harmonikaművész, Astor Piazzolla tangóit sem előadni, hiszen csordultig vannak a művei drámával, egy dalban ott egy egész sors. Költők verseit zenésítették meg francia kabarékban, innen ered a sanzon. Később annyira sikeres műfajjá nőtte ki magát, hogy lett többek közt magyar, orosz, cseh, portugál sanzon. Sőt! Kóreai sanzont is hallottam már. Az, bevallom, egy kicsit bizarr volt. (nevet). Viszont a páratlan magyar nyelvünk szinte kéri, hogy sanzonba foglalják.

 

Heteken belül megjelenik a lemez. Mutattad már valakinek?

Volt már néhány koncert a nyáron, illetve az ünnepek előtt egy afféle elő lemezbemutatót abszolváltunk Zselízen, a patinás Sacher-pincében. Hála az Égieknek mondhatom, hogy nagy sikerrel, többen meghatódva fogadták a koncertet, és sokan jelezték, utólag is, hogy hiánypótló az összeállítás és mennyire szerették.

Néhány zenész ismerősöm már hallott pár dalt a lemezről, és elismerően kvittálták, úgyhogy talán már nem buktam meg. (nevet).

 

Szvrcsek Anita

 

Sokfelé viszed majd a Világok nászát?

Hál isten már akkor több felkérést kaptam, amikor még csak félkész állapotban volt az album, illetve tervezzük a komáromi lemezbemutatót és persze, szeretnénk minél több helyre eljutni. Jelenleg a zenekart kompletizálom, mert hazai csapattal szeretném megvalósítani a koncerteket és hamarost felkerülnek a zenei platformokra is a dalok.

Remélem a pozitív fogadtatásukat, mert én vállaltan nem profi énekes vagyok, de a lelkem minden porcikáját igyekeztem beletenni.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede és Puksa Mátyás