Hagyományos és jiddis dallamok kavalkádja – Megjelent a Samaria Klezmer Band első cédéje

Hagyományos és jiddis dallamok kavalkádja – Megjelent a Samaria Klezmer Band első cédéje

A „Samaria Klezmer Band VOL. 1.“ című cédéje igazi kavalkádja a hagyományos jiddis dallamoknak és világszerte ismert zeneszámoknak, amelyek között a múlt századi zsidó színházakból származó darabok is megtalálhatóak.

Az album egyfajta utat mutat a zenekar számára, hiszen különleges dallamokat és stílusokat kevernek, miközben megőrzik az autentikusságot. Az első lemez kiadása fontos lépés egy zenekar életében. Ez a lemez nem csupán a zenészek hihetetlen munkájának eredménye, hanem egyfajta kinyilatkoztatása is a zenekar szellemének és zenei stílusának.

„Minden a somorjai teniszklubban kezdődött 2016-ban. Ott találkoztam Ľubomír Kompauer klarinétossal és Ozsvald Péter harmonikással. Elhatároztuk, hogy alapítunk egy klezmer formációt. Eleinte hármasban folytak a zenekari próbák, majd felkérésünkre csatlakozott hozzánk a Harmónia életműdíjas Varsányi Ildikó hegedűs, aki a Szőttes néptáncegyüttes kísérő zenekarában kezdte a pályafutását, azóta számos könyv szerzője és az ››Élő népzene‹‹ című zenei műsor szerkesztője is a Pátria Rádiónál“ – emlékezett a kezdetekre Varsányi Gyuri, aki egykor neves szlovák előadók, Marika Gombitová, Vašo Patejdl dobosa volt.

„2018-ban pedig jómagam csatlakoztam a zenekarhoz“ – vetette közbe Janík Júlia énekesnő, aki 12 év után tért haza Svédországból, és a somorjai Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola énektanára lett.

 

Samaria Klezmer Band

 

Az elmúlt öt évben egyre nőtt a Samaria Klezmer Band repertoárja, számos helyre hívták fellépni a zenekart. „A két év pandémiát mi is megéreztük, de 2022 őszén már sikerült 12 koncertet adnunk. 2023-ban viszont érezhetően nőtt a fellépéseink száma, és mintegy húsz koncertünk volt“ – tudatta Gyuri.

Néhány hete megjelent az első cédéjük, a „Samaria Klezmer Band VOL.1.“, amely kilenc számot tartalmaz, közöttük a ››Szól a kakas már‹‹ című dalt, amit mindenhol a világon magyarul énekelnek a zsidó közösségekben.

„Az egyik legenda szerint a kállói csodarabbi nagyon szerette és élvezte a természet szépségeit, ezért sok időt töltött a környező erdőkben és mezőkön, ahol gyakran beszélgetett erdészekkel és pásztorokkal. Egy alkalommal a rabbi az erdő szélén egy pásztorfiút hallott énekelni, amely ének a lelkéig hatott. Úgy gondolta, ez a gyönyörű dal megér neki egy aranyat. Amikor megköttetett az üzlet, a rabbi megtanulta az éneket, a fiú pedig elfelejtette“ – mesélte Júlia. 

 

Samaria Klezmer Band

 

„Roman Turtev volt a cédé hangmérnöke. Nagy öröm, hogy egy ilyen szakember elfogadta a velünk való együttműködést, aki 15 évig egy londoni neves stúdióban tevékenykedett, ahol hollywoodi színészek, világhírű énekesek játszottak fel dalokat és zeneszámokat. Romi maga is egy kiváló dobos. Sokat segített a lemez hangzásának tökéletesítésében, ő mixelte és maszterelte a dalokat“ – tette hozzá Gyuri. 

Autentikus világzenét játszó klezmer zenekarnak hirdetik magukat. „Sok klezmer zenekar használja a picit már túlzott jazz elemeket a zenéjében, és ez elnyomja a klezmer dalok eredetiségét. Mivel nálunk Ildikó egy profi népzenész, így autentikusak maradhatunk, miközben igyekszünk modernek lenni“ – magyarázta Júlia.

A csapat nemrégiben egy új klarinétost üdvözölhetett, a szenci születésű Kollárik Barnabás személyében. „Barnival néhány éve egypár jazz formációban zenéltem. Igazán csodálatos, hogy velünk játszik. Otthonosan mozog a klasszikus, pop és a kortárs zenében is. Örömmel jött, sőt mondta, hogy tartogat a tarsolyában olyan klezmer kincseket, amiket majd szeretne a nagyérdeműnek eljátszani“ – sorolta Gyuri.

 

Samaria Klezmer Band

 

Januártól márciusig új repertoárt próbálnak, áprilistól sűrűsödnek majd a koncertjeik. Azt mondják, a fellépések alkalmával sok értékes embert ismertek meg, úgy érzik, van érdeklődés a zenéjük iránt. „Februárban a győri, márciusban a lévai zsinagógában leszünk újra hallhatók és közben már folynak a tárgyalások Székesfehérvárral“ – jelezte Janík Júlia, a zenekar énekese, menedzsere. 

„Fergeteges volt a cédébemutató koncert, teltház fogadott bennünket, a koncert után pedig nagy érdeklődés mutatkozott az újonnan kiadott lemez iránt. Nagy örömünkre, rendkívül jó visszajelzéseket kaptunk“ – zárta beszélgetésünket Varsányi Gyuri.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Samaria Klezmer Band