A folyó balladái – Bokor Réka a Jóvilágvan érkező negyedik albumáról (+VIDEÓ)

A folyó balladái – Bokor Réka a Jóvilágvan érkező negyedik albumáról (+VIDEÓ)

Július 24-én, szombaton a Duna partján, a volt kompkikötőnél mutatja be negyedik cédéjét a párkányi Jóvilágvan együttes. A folyó balladái című album legtöbb dalában megjelenik a Duna, a folyó, a víz, a dalszövegek is természetközeli képekkel festenek le érzéseket. Bokor Réka énekesnőt faggattuk.

 

Jó volt látni téged a napokban egy fotón az interneten, pipacsok között. Aki a mellékelt linkre kattintott, egy koncertre teleportálhatta magát, ahol éppen a Pipacs című régi nagy sikereteket énekelted. Gyakran teleportáltad volna magad így az elmúlt hónapokban, a pandémia alatt?

Igyekszem minden helyzetet úgy nézni, mi az, amit ki lehet hozni belőle. Így a korlátozások során sem azon szomorkodtunk, hogy „jajjjaj, nem koncertezhetünk”, hanem úgy fogtuk fel, hogy alkalmas idő ez az elmélyülésre, több időt tölthetünk a próbateremben.

Örültünk annak, hogy tudtunk rendszeresen próbálni, hogy vagyunk egymásnak és olyan szerencsések vagyunk, hogy együtt zenélhetünk.

Ez a hozzáállás meg is hozta az eredményét. Sorra születtek új dalaink, alaposan kidolgoztuk őket, volt idejük érni, volt időnk kísérletezni, hosszasan beszélgetni róluk. Így történhetett, hogy

sokkal felkészültebben vágtunk bele a stúdiózásba 2020 decemberében, mint előtte bármikor.

A koncertezés természetesen hiányzott, de ha elégedetlenkedtünk volna emiatt, nem sok haszna lett volna. A közönségünkkel igyekeztünk tartani a kapcsolatot. Anyagilag természetesen bennünket is megviselt mindez, a tartalékaink pár hónap alatt elfogytak, a legtöbb benyújtott pályázatunkat, sajnos elutasították, de igyekeztünk önköltségből fizetni a próbatermet és a stúdiózást.

 

Bokor Réka

 

Novemberben Budapesten, az A38 hajón léptetek fel Noemo és Szarka Tamás társaságában az 1Kárpát-medence Fesztiválon. Az volt sokáig a legutóbbi koncertetek?

Igen, de inkább tévés felvételnek nevezném, nem koncertnek. Jó alkalomnak ítéltük arra, hogy a készülő új dalaink közül többet is kipróbáljunk színpadon, így ízelítőt adva abból, min is dolgozunk éppen.

 

Az idei júniusi 1Kárpát-medence Fesztiválon Palya Bea és a Kaukázus a ti dalaitokat is feldolgozták. Ez milyen érzés?

Amint értesültünk róla, jegyet is váltottunk a koncertre.

Óriási élmény volt hallani a dalainkat újraértelmezve, az előadók saját felfogásában. Megtisztelő volt, meghatottan álltunk a színpad előtt.

 

Jóvilágvan + Kaukázus

 

A szervezők koncepciója az volt, hogy határon túli zenekaroktól kérték, dolgozzanak fel magyarországi előadóktól dalokat, a magyarországi zenekarok pedig határon túli előadóktól válasszanak dalt. Jómagam az efféle kezdeményezéseket mindig is pártoltam, mert úgy tapasztalom, a zenészek között a kollegialitás helyett a rivalizálás jellemző inkább. Ezért is kezdeményeztük anno a felvidéki zenészek együttműködését kétezer-tizenötben a Levegő című dalunkban, később pedig ezt követte az Otthonos című dal.

 

Mit jelent számotokra a budapesti A38 hajó? Több dokumentumfilmet is forgattak ott rólatok. Szerettek ott fellépni?

Hogyne! Számunkra hatalmas mérföldkő volt, amikor végre felléphettünk az A38-on, akkor zenekarunk, ha jól emlékszem már majd tíz éve működött. Jelenleg már lehetőségünk adódik többször fellépni, ilyenkor

igyekszünk felvidéki zenekarokat hívni magunk elé, ezzel is segítve az ő útjukat, hogy nekik már ne kelljen egy ilyen lehetőségre tíz évet várniuk.

A hajó bejáratánál lévő tábla az egyik kedvencünk. Nézzétek meg a mellékelt képen!

 

A38 hajó

 

A járványügyi óvintézkedések jó oldala volt esetetekben, hogy a pandémia alatt elkészült a negyedik albumotok, amit Galántán, a Gila Studios-ban rögzítettetek. Mikor jelenik meg?

A járványnak köszönhetően több időt tudtam én magam is a próbateremben eltölteni, ezekből a hat-nyolc órás szeánszaimból pedig szép egymásutánban születtek is a dalok, amikhez a srácok rendkívül nyitottan álltak. Mindenki megvalósíthatta bennük a zenei elképzeléseit, egyre flottabbul ment a közös alkotás, rengeteget próbáltunk, csiszolgattuk őket. Szabó Ádám ’Gila’ stúdiójában 2020 decemberében kezdtük meg a munkát, amely során öt dalt rögzítettünk, majd a munka márciusban folytatódott, amikor sorra került a többi dal is.

 

Jóvilágvan + Gila

 

Jelenleg Gila az utolsó simításokat végzi a hanganyagon. A stúdiózás egészen más volt, mint az előző három lemezünk felvételénél. Gila stúdiója csodálatos, inspiráló közeg, ott lehet aludni, van konyha, így egyfajta zenekari kirándulás is volt a stúdiómunka, még inkább összekovácsolt bennünket. Volt tér és idő kísérletezni egy csomót. Különlegesség és régi álmunk a dalok egyben való rögzítése, amire Gila stúdiója szintén lehetőséget adott.

Az, hogy nem külön játsszuk fel az egyes hangszereket, hanem a fiúk egyszerre zenélnek, ellensúlyozza azt, hogy a dalok „stúdió-sterillé” váljanak, így megmarad bennük a pillanat varázsa, az erő, a „dög”.

 

jovilagvan-duna-studio1
jovilagvan-duna-studio2
jovilagvan-duna-studio3
jovilagvan-duna-studio4
jovilagvan-duna-studio5
jovilagvan-duna-studio6
jovilagvan-duna-studio7
jovilagvan-duna-studio8

 

Persze, ehhez az is kellett, hogy a zenészek már tizenöt éve együtt játsszanak, ismerjék egymás legkisebb rezdülését is. A tervek szerint a lemez július elején jelenik meg, bemutatója pedig július 24-én lesz Párkányban, a volt kompkikötőnél, a Duna mellett. A Duna közelsége elsődleges szempont volt a helyszín kiválasztásakor, hiszen a lemez címe A folyó balladái. A legtöbb dalban megjelenik a Duna, a folyó, a víz, a dalszövegek is természetközeli képekkel festenek le érzéseket, így szerettük volna az öreg Dunához vinni a bemutatandó dalainkat.

 

Bokor Réka

 

Egy dalt már hallhattunk a lemezről. Az Új tájakon olyan, mint egy népdal. Errefelé keresgéltek? Vagy errefelé is?

Népdalkincsünk számomra mindig is kiindulási alap a dalszerzéskor, hiszen a cserkészetnek köszönhetően népdalokkal körülzengve nőttem fel.

Fénykoromban vagy háromszázat is tudtam, ez meghatározza mind a szövegeim képi világát, mind a dallamvezetést.

Az Új tájak érdekessége, hogy meghagytuk majdnem eredeti formájában, úgy ahogy a fentebb említett sokórás dalszerző szeánszon megszületett. Emlékszem, hideg nap volt, a próbatermünkben pedig gyakorlatilag egész télen meg kellett fagyni, szerény eszközökkel vettük fel a harcot a hideg ellen. Nem csoda hát, hogy a dal első sora: „Forró ágyban megölelni”.

Különlegessége, hogy eddig én nem játszottam hangszeren a dalainkban, most erre is mód volt.

Gitárosunk, Szabó Máté pedig meghitt hangulatú klipet is forgatott a dalhoz. Lesznek az új lemezen népdalszerű szerzemények, mint A folyó balladája, a Lányok, lányok, a Dunánál, de ezek mellett vérpezsdítő slágerek (Béke, Áspis) és kizárólag zenei ínyenceknek ajánlott művek is.

 

 

Szerencsénkre azt sem tudjuk, melyik új dalt szeressük jobban. A lemez a múzsához írt dallal (Arkhé) kezdődik majd, ez volt az egyik első, ami megszületett bennem azáltal, hogy szövegével őt hívom, őt csalogatom („Mássz a bőröm alá, épülj be a sejtjeimbe, írd a neved belém, hadd lélegezzelek be”). Egy idő után észrevettem, hogy a tervem működött, úgy törtek rám, kívánkoztak ki belőlem sorok, dallamok, mintha megátkoztam volna magam. Arkhé meghallgatott.

Kiemelném az Áspis című dalt is, ami bőven tartogat meglepetéseket, ezen Kárpáti József ’Dódi’, a Quimby zenekar fúvósa közreműködik nagy örömünkre.

Különleges dal lesz a Lilit is. Tudjátok ki a Lilit? Érdemes utánanézni, a dal az ő alakját írja körül és már megszületett a fejemben egy klipötlet is hozzá. A Hinni csupán című dal 7/4-ben íródott, nagy kihívás és siker volt úgy megírni egy 7/4-des dalt, hogy szinte fel se tűnjék a furcsasága, talán ez a legszomorúbb dal a lemezen. A zenekar egyik kedvence a Lombjairól, ami zeneileg őrületes „pikoskákat” tartalmaz, nagyon szeretjük játszani. A két éve megjelentetett Nem elég szép című dalunkat is újraértelmeztük, Gila újrakeverte, talán most már elég szép lett. (nevet)

 

 

Azt írjátok a hivatalos oldalatokon, hogy hiányoznak a fellépésekre tartó utazások, a beszélgetések, a találkozások. Szerinted milyen lesz ismét megszokni a pörgést, ami a járvány előtti időkben már jellemző volt rátok? Gyűlnek már a dátumok a naptárotokban? Hol láthatunk majd biztosan benneteket a nyáron?

Június 25-én kezdjük a koncertszezont Érsekújvárban, a Kassák Napok keretén belül, a csillagászati kabinetnél. Előttünk az Estendon játszik majd. Azután július elején megjelenik a lemezünk, majd irány Gombaszög, ahol fellépőként és önkéntesként is jelen vagyunk immár sok-sok éve. A rá következő hét szombatján, július 24-én megtartjuk lemezbemutatónkat Párkányban, majd augusztusban tizenegyedszer is megrendezzük házi underground fesztiválunkat, a fORMA fESTet augusztus 12. és 14. között. Egyre többeket vonz cuki kis minifesztiválunk a Duna-parton, szeretettel hívunk mindenkit idén is!

 

fORMA fEST

 

Már a nevetek is optimizmust sugároz. A pandémiába fásult embereknek erre van a legnagyobb szükségük. A lelkedben milyen nyomot hagytak az elmúlt lehetetlen hónapok? A zenekarnak volt valami receptje, hogy átvészelje a vészhelyzetet?

Itt voltunk egymásnak, és itt volt nekünk a zene. Ez több, mint, amit kérhetünk, tehát mi jellemzően nem voltunk elégedetlenek, igyekeztünk igazodni a helyzethez és betartani az előírásokat mindannyiunk javára.

 

Melyik dalt emelnéd ki a legújabbak közül, ami a legjellemzőbb a 2021-es Jóvilágvan zenekarra? Tizennégy évvel az indulásotok után.

Áspis, Lomjairól, Lányok, lányok. Alig várjuk, hogy megmutathassuk őket a közönségnek. Reméljük, ugyanakkora örömöt okoznak majd nekik is, mint nekünk.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Jóvilágvan