Rímek és akkordok – bemutatjuk a verséneklők idei győztesét

A.F.F.

Idén immár 25. alkalommal került megrendezésre a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny - az a nívós esemény, amely az ország minden táján megmozgatta a magukban tehetséget érző fiatalokat. Az izgalmas döntőben a VI. kategóriában (amely a verséneklők kategóriája) az első helyezett az A.F.F. együttes lett, akik megkapták portálunk különdíját is. Velük beszélgettünk:

 

Gratulálok a nagyszerű sikerhez. Mit jelent számotokra, hogy megnyertétek a versenyt? Hogyan értékelitek, és mennyiben változtatja meg a zenekar életét?

Az, hogy megnyertük a versenyt, a zenekar életében a legnagyobb előrelépés volt. Nagyon örültünk neki, mert ebben a kategóriában úgy gondoljuk, nehéz nyerni. Èpp ezért lepődtünk meg a zsűri reakcióján is, aki pozitív észrevételekkel buzdított minket. Saját bevallásuk szerint elérzékenyülten hallgatták a versenyműsorunkat. Ez a díj komolyan elgondolkoztatott minket, hogy tovább kell ezt folytatnunk, és azóta komolyabban is vesszük az egészet.

Kikből áll az együttes, és milyen hangszereket szólaltattok meg?

A zenekar tagjai Orémus Péter (fuvola), Szeles Pál (gitár), Zádori Eszter (ének), Kristóf Bálint (cajon), Bodnár Attila (cselló). De ezeken a hangszereken kívül még sok másikat is felhasználunk a fellépéseinken, ami nagy előny számunkra, mivel különféle hangulatokat tudunk teremteni a feldolgozott műhöz illően.

Mikor és hogyan jött létre a zenekar, hol volt az első fellépésetek, és mit jelent a zenekar neve?

2014 októberében alakultunk. Először egy örömzenélésre jöttünk össze egy iskolai akción (a Márai Sándor Gimnáziumban, ahova mindannyian járunk - de nem vagyunk iskolai zenekar) az iskola tornateremében. Annyira megtetszett a közös zenélés, hogy úgy döntöttünk, ezt folytatnunk kell. Egyébként ez egy pénteki napon volt, innen jött a nevünk is: A.F.F. - After Friday Forever.

Milyen gyakran próbáltok és milyen dalokból áll a repertoárotok?

Kassán szoktunk próbálni, hetente akár többször is, de fellépésektől függően beiktatunk plusz próbákat is. Repertoárunkban előfordulnak mai slágerek is, de főleg versek megzenésítéseivel foglalkozunk.

A verseny után

Hogyan lesz Nálatok egy versből dal? Milyen verseket és költőket vittetek színpadra eddig és hol voltak a legfontosabb fellépéseitek?

A verszenésítés nálunk egy hosszabb folyamat, amikor közösen értelmezzük a verset és a vers hangulatához leginkább illő dallamot próbáljuk megtalálni, ami nem mindig az első ötletből alakul ki. Ezután jönnek a finomítások, a hangszerekkel való színesítés. Megzenésítettünk már Petőfi, Arany és József Attila verseket, de próbálkozunk világirodalmi és kortárs versekkel is. Eddig a kedvencünk egy József Attila vers, az "Íme hát megleltem hazámat..." című (ami a költő utolsó verse). Ezzel léptünk fel a Tompa Mihály országos verseny gáláján, mint az énekelt versek kategória győztese. De ezzel a verssel máshol is nagy sikert arattunk: Hernádvécsén, ahol egy szálloda vendégeit szórakoztattuk. Ezen kívül több fellépésünk volt Kassán, pl. a Magyar Dal Napján, az Alsó Kapunál az Európa Nap alkalmából, templomban, és iskolai rendezvényeken.

Mi a következő lépés? Merre indultok tovább?

Mint a kategória győztesét, meghívtak minket Tatabányára a József Attila nemzetközi versenyre. Rövidtávú tervünk az internetes elérhetőség létrehozása (facebook oldal, youtube csatorna), valamint stúdió minőségű felvételek készítése. Hosszú távon pedig sokat zenélni.

 

A formáció naptára lassan telik, de még akadnak szabad helyek. Aki szeretné őket élőben látni keresse Orémus Pétert, a +421905136323 telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen.

További sok sikert kívánunk ennek a tehetséges csapatnak és reméljük sokat hallunk még róluk.

Bódis Attila, ATEMPO.sk